Gemeente

Eerste stijging in tien jaar van afvalheffing huishoudens

De afvalstoffenheffing zal in 2019 voor het eerst in tien jaar duidelijk omhoog gaan. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een peiling onder gemeenten. Met de afvalstoffenheffing betalen inwoners voor het ophalen en verwerken van vuilnis.

Gemiddeld betalen bewoners komend jaar 4,4 procent meer belasting voor hun afval. De oorzaak is dat gemeenten vanaf komend jaar meer aan het Rijk betalen voor het storten en verbranden van afval. Als onderdeel van een pakket maatregelen voor fiscale vergroening stijgt de afvalstoffenheffing voor gemeenten van 13 naar 31 euro per duizend kilo. Daarmee wil het Rijk recycling bevorderen, en de hoeveelheid afval verminderen.

De afgelopen tien jaar bleef de afvalstoffenheffing ongeveer gelijk.

In 2018 kostte de afvalstoffenheffing gemiddeld 253 euro voor een meerpersoons huishouden, blijkt uit cijfers van de Rijksuniversiteit Groningen. Het staat gemeenten vrij om te bepalen hoe ze de kosten voor afvalverwerking verhalen. Daardoor ontstaan grote verschillen in de afvalheffing. Zo betaalde een huishouden in Nijmegen dit jaar slechts 34 euro; in Enkhuizen is dat 395 euro. Volgens VEH-woordvoerder Hans André de la Porte kiest Nijmegen ervoor om de kosten voor afval deels te belasten via de onroerendzaakbelasting. (NRC)