Eis 28 jaar voor moord op broer getuige

Georganiseerde misdaad ‘Andy’ S. stond terecht voor de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. „Ik ben niet bedreigd, maar wist dat ik niet kon weigeren.”

Verdachte Shurandy S.
Verdachte Shurandy S. Illustratie Aloys Oosterwijk / ANP

Ze kon vanwege haar veiligheid niet in de rechtszaal zijn om de moordenaar van haar zoon in de ogen te kijken. Het is een wrang detail in het verhaal van een vrouw die naar eigen zeggen in twee jaar tijd haar beide zoons is „kwijtgeraakt” door onderwereldgeweld.

Haar jongste – Nabil B. – raakte verwikkeld in een vete waarbij veel doden vielen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een liquidatie en is uit wroeging en in ruil voor strafvermindering gaan praten over zijn bazen.

Haar andere zoon – Reduan – werd doodgeschoten in zijn kantoor, een week nadat bekend werd dat zijn broer de kroongetuigedeal had gesloten. Een moord op een onschuldige burger als waarschuwing aan de onderwereld: praat niet, niemand is veilig.

Donderdag stond de huurmoordenaar terecht die Reduan op 29 maart van dit jaar met zes kogels doodschoot. Hij heet Shurandy S., maar iedereen kent de 40-jarige Antilliaan als Andy. Ook hij heeft twee kinderen, een ex en een moeder. Andy toonde zich berouwvol maar kon uiteindelijk niet goed uitleggen waarom hij zich zes maanden voor de moord liet inhuren voor dit werk. „Ik ben niet bedreigd, maar ik wist dat ik niet kon weigeren”, zei hij.

Hij kwam niet verder dan een verhaal over een cocaïneverslaving en een leven in een tunnel van fatalisme. Het OM eiste 28 jaar tegen Andy. Ongebruikelijk hoog voor iemand die niet actief is in de onderwereld en nagenoeg geen strafblad heeft.

Wat meespeelt is de achtergrond van deze moord. Het OM vermoedt dat de opdracht is gegeven door Ridouan T., de hoofdverdachte in het onderzoek naar een serie liquidaties waarin de verklaringen van Nabil B. een cruciale rol spelen. Sterker nog: uit een ontsleuteld PGP-bericht blijkt volgens het OM dat Ridouan T. ruim voor de moord heeft verteld wat er zou gebeuren als Nabil B. zou praten: „Hij weet. Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd.”

Alles kwijt

Een van de zussen van Reduan en Nabil las een emotionele verklaring voor van hun moeder, die zich richtte tot schutter Andy S. „Je hebt mij een dierbare zoon afgenomen. Je hebt zijn twee jonge dochters hun vader afgenomen. Je hebt mijn kinderen hun broer afgenomen. Je hebt zijn personeel hun baas afgenomen.”

Ze neemt het hem kwalijk dat hij zijn opdrachtgevers de hand boven het hoofd houdt. „Ik moest mijn huis en haard verlaten voor jouw gewetenloze opdrachtgevers. Ik vul mijn dagen met verdriet en de angst dat ik nog iemand verlies.”

Volgens zijn moeder maakte Reduan zich grote zorgen over haar veiligheid. „Reduan plaatste mijn veiligheid boven alles en sprak daarover met de overheid. Hij wilde zichtbare beveiliging voor de gevaren waarmee wij ongevraagd zijn opgezadeld. Maar zoals zo vaak reageerde de overheid traag. En dat terwijl ze al een jaar bezig waren met die kroongetuigedeal.”

De woorden van de moeder van de twee dochters van Reduan waren zo mogelijk nog hartverscheurender. Reduan en zijn vrouw waren gescheiden maar hadden nog een goed contact. Volgens de vrouw moeten zijn dochtertjes „hun held” voor de rest van hun leven missen. „Toen ze twee dagen na zijn dood zijn lichaam zagen, herkenden ze hem niet meer. Dit was niet hun papa, de bruisende man die kenden. Ze durfden hem niet aan te raken en hebben geen afscheid genomen. Als moeder wil ik zeggen dat het allemaal weer goed komt.”

De advocaat van Andy S. toonde begrip voor het verdriet en de emotie van de nabestaanden. Toch vroeg hij de rechtbank een veel lagere straf op te leggen dan het OM heeft geëist: 15 jaar. „Dat ligt veel meer in lijn met recente veroordelingen voor liquidaties.” Dat Andy niks wil zeggen over zijn opdrachtgevers, moet volgens zijn advocaat geen rol spelen. „De ironie is dat mijn cliënt niets zegt over zijn opdrachtgevers omdat ook hij familie heeft en vreest voor hun leven.”