In beeld

Dit zijn de winnaars van de NRC Fotowedstrijd van november

Esther de Boer wint met 'Van oude mensen, de dingen, die voorbij gaan' de vakjuryprijs van november, met het thema 'Oud'. "Bij deze winnende foto draait het om de kunst van het weglaten", vindt de jury. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
Van oude mensen, de dingen, die voorbij gaan - “Bij deze winnende foto draait het om de kunst van het weglaten. Het is erg bijzonder dat je door hier zoveel mogelijk weg te laten, juist oud suggereert. De focus ligt op de kanarie, maar tegelijkertijd wordt de rest van de sfeer wordt goed meegenomen. Je kunt je voorstellen hoe de rest van kamer eruit ziet.”
Esther de Boer
2. Maastricht - “Het licht valt heel mooi. De timing van de foto is erg knap. De fotograaf heeft een mooie sfeer neergezet.”
Patrick Dreuning
3. Puzzling - “Het kader van het beeld is erg mooi en strak. Leuk dat de man niet doorheeft dat hij wordt gefotografeerd.”
Annette van Soest
4. De duvel is oud / Anneke 89 - “Hoe verzin je het? De foto roept heel veel vragen op. Is dit toeval? Wat een humoristisch beeld!“
A van Heest
5. Trabant in de Biesbosch - “Wat een leuke benadering van thema oud. Het is een tweeledige foto: oude mensen in de auto en de auto zelf is ook oud. Het knalgele autootje in het landschap brengt je even terug in de tijd. Het pijltje op het bord verraadt dat het waarschijnlijk een soort van rally is. De man in de auto ziet dit pijltje kennelijk niet!”
Jan Piet van Steensel
6. Double view - “Dit is echt een foto waar je blij van wordt. De fotograaf heeft deze aanzet tot het droste-effect goed gezien.”
Eddy Verloes
7. Genieten - “Deze foto is heel liefdevol gefotografeerd. De vrouw is lekker aan het genieten. Daarnaast is er een mooie lichtinval te zien.”
Martine
8. 75 jaar oud - “Wat een hilarische foto! Is hij jarig, of zal hij ergens 15 jaar lid van zijn?”
Simone Slegers
9. Ik weet de weg - “Ik weet de weg, maar weet deze man de weg ook, of is hij even aan het uitrusten?”
Spencer van der Wiel
10. Doorleefd! - “Van de vele ingestuurde portretten was dit een van de sterkere foto’s. De man heeft een karakteristiek gezicht. Een gezicht waaraan je kan zien dat hij veel heeft meegemaakt.”
R van Voorst
Timna Rijvordt wint met ‘Rijk aan jaren’ de publieksjuryprijs.
Timna Rijvordt