Celstraffen tot 20 jaar in hoger beroep moordaanslag Pjotr R.

Het hof heeft in het vonnis meegenomen dat de aanslag is gepleegd op klaarlichte dag in een woonwijk waarbij ‘in het wilde weg is geschoten’.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vijf mannen hoge straffen opgelegd voor de moordaanslag op Pjotr R.
Het gerechtshof in Amsterdam heeft vijf mannen hoge straffen opgelegd voor de moordaanslag op Pjotr R. Foto: Koen van Weel/ANP

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag vijf mannen in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van veertien en twintig jaar cel voor de mislukte moordaanslag op crimineel Peter R., beter bekend als Pjotr R. Hij werd in november 2015 met automatische wapens onder vuur genomen en overleefde de moordaanslag ternauwernood. In totaal werden 34 kogels afgevuurd.

Het hof acht bewezen dat alle vijf mannen betrokken waren bij de aanslag en heeft een aantal een hogere straf opgelegd dan door het OM was geëist. De rechters rekenden het de verdachten zwaar aan dat de aanslag grondig is voorbereid. Bovendien nam het hof mee dat de aanslag op klaarlichte dag met zware vuurwapens in een woonwijk is gepleegd waarbij “in het wilde weg is geschoten”. Verschillende geparkeerde auto’s werden door de kogels geraakt.

Daders

Drie van de veroordeelden waren aanwezig bij de poging tot liquidatie. Het gerechtshof heeft niet kunnen vaststellen wie van deze mannen de schutters zijn geweest maar “gelet op de nauwe en volledige samenwerking” maakt dat voor de straf niet uit. Twee van hen, met een lang strafblad, kregen twintig jaar cel. De derde man kreeg achttien jaar cel.

Lees ook: ‘Meedogenloze’ Noffel waande zich onterecht veilig met PGP-telefoon

De twee andere veroordeelden waren betrokken bij de voorbereiding van de aanslag, het volgen van het slachtoffer, het organiseren van de vlucht en het verwijderen van sporen. Zij kregen straffen van zestien jaar en bijna veertien jaar opgelegd. In april werd de opdrachtgever van de aanslag, de beruchte crimineel Naoufal F. (beter bekend als Noffel), al veroordeeld tot achttien jaar cel. De verdachten werden eerder door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen van 12,5 tot twintig jaar cel maar hoopten in hoger beroep lagere straffen te krijgen.