Brieven

Brieven

Foto AP
Foto AP

Al anderhalf jaar zoekt de Britse regeringsleider op een fatsoenlijke manier een oplossing voor een netelig probleem zonder ideale oplossingen. Niet het optreden van Trump is een belangrijk teken van moreel verval, maar het feit dat bijna niemand May wil steunen is misschien wel het grootste teken van verval en chaos in de westerse wereld. Weinigen zoeken redelijkheid, blijven fatsoenlijk en zijn tot dialoog bereid. Veel mensen lijken alleen te kunnen zeggen wat May fout doet en waarom voor- of tegenstanders van de Brexit ongelijk hebben. Bewonderenswaardig dat Theresa May een compromis zoekt in een verscheurd land. Gek genoeg lijkt bijna niemand in Engeland naar redelijkheid te streven. Liever chaos dan het nemen van verantwoordelijkheid, zo lijkt het. De Brexit kost veel geld, maar vraagt het van ons land ook een andere politiek? Willen we een andere koers voor Europa? Als een staatshoofd dat met een redelijk gesprek een goede oplossing probeert te vinden alleen maar op meewarigheid kan rekenen, is de nood aan de man. Het gaat om de vraag hoe we met z’n allen door één deur kunnen de komende jaren. Een Europa waar de wijsheid van May niet op waarde wordt geschat, is het echte probleem, een probleem dat verder gaat dan het Verenigd Koninkrijk.