Bij de nieuwe anabolendealers betaal je in bitcoins

Rechtszaak Twee sportschoolgangers zonder strafblad verdienden volgens het OM tonnen aan een illegale handel in medicijnen en anabole steroïden. Op de markt voor extra spieren en erectiepillen zijn criminelen de baas. Maandag doet de rechter uitspraak tegen twee handelaars.

Maandag doet de rechter uitspraak in de zaak tegen twee handelaars in medicijnen en anabolen. Anabolengebruik is legaal, de verkoop is dat niet.
Maandag doet de rechter uitspraak in de zaak tegen twee handelaars in medicijnen en anabolen. Anabolengebruik is legaal, de verkoop is dat niet. Foto Getty Images

Was er voor hun deur niet iemand neergestoken, dan had vast niemand iets gemerkt. Dan had het illegale laboratorium, daar in een loods op een Ridderkerks bedrijventerrein, vandaag nog altijd duizenden pillen uitgespuwd. Kevin en Nicky hadden nog goed verdiend, hun verboden handel in anabolen en medicijnen was nog springlevend geweest. En de politie onwetend.

Maar het liep anders. De huizen van Kevin K. (32) en Nicky W. (32) zijn binnengevallen en doorzocht, het lab is opgerold, de handelswaar in beslag genomen. Maandag oordeelt de Rotterdamse rechtbank of Kevin en Nicky, met vier handlangers, tot 4 jaar de cel in moeten, zoals het Openbaar Ministerie (OM) wil.

Klassieke drugsbaronnen zijn Kevin en Nicky niet, en dat is precies wat het OM zorgen baart. Dat ziet twee mannen die, zonder strafblad, een geraffineerde illegale handel konden opzetten. Die daar tonnen aan verdienden. Die de onderwereld indoken en de bovenwereld ermee vergiftigden.

En die steekpartij? Een liquidatiepoging door motorclub No Surrender, volgens het OM, bedoeld om te voorkomen dat Nicky en Kevin zich uit een samenwerkingspact zouden loswringen.

Medicijnen zonder doktersrecept

„Gedreven door financieel gewin”, schreven politiewetenschappers eerder dit jaar in de lijvige studie Een bittere pil, „hebben criminelen zich in alle facetten van de keten van medicijnenhandel gevestigd.” Tussen de oudgedienden is ook een nieuwe groep daders opgestaan, zegt auteur Ilse van Leiden: informeler, minder gestructureerd en particulier opererend, maar niet minder ondermijnend.

„Als je het hebt over een moeder en een zoon die handelen in oma’s opiaten, gaat het nog niet over georganiseerde misdaad”, zegt Van Leiden. „Maar als je het hebt over anabolen, drugs én medicijnen, dan wordt het een ander verhaal.” Dan gaat het om een ander type, niet altijd van crimineel allooi maar wel professioneel. Mannen – want dat zijn het vaak – zoals Kevin en Nicky.

Ze kennen elkaar goed, de Papendrechtse websitebouwer annex bitcoinbelegger en de oud-bodybuilder uit Alblasserdam. Hun gedeelde inkomstenbron is de website onlineapotheker.net, waar medicijnen zonder doktersrecept kunnen worden gekocht. Valium, slaapmiddelen, insuline, het erectiemiddel kamagra. Aan de verkoop is makkelijk geld te verdienen, geen haan die ernaar kraait.

Maar hun échte specialiteit, dat zijn anabolen: synthetische spierversterkers afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron.

En er zijn zat Nederlanders die wat extra spieren willen kweken.

Endocrinoloog Pim de Ronde, oprichter van ’s lands enige anabolenpoli, zag de afgelopen jaren meer dan vierhonderd anabolengebruikers in zijn kliniek langskomen, „een topje van de ijsberg”. Het totale aantal, schat hij, ligt rond de 20.000.

Sporten doen ze allemaal, weet De Ronde, maar zelden als beroeps. „Het grootste deel dat ik zie is helemaal niet professioneel of quasi-professioneel met bodybuilding of fitness bezig”, zegt hij. „Er goed uitzien is belangrijker.”

Het is deze wereld die Kevin en Nicky kennen als hun achtertuin. Kevin is een fanatieke bezoeker van de sportschool, de natuurlijke habitat van de anabolenatleet. Hij koopt er zelf één. En Nicky, de oud-bodybuilder, is dankzij zijn verleden op de hoogte van de beste hormoonkuren en bedeeld met een postuur dat zijn advocaat omschrijft als „het levend bewijs” dat krachtsporters nu eenmaal veelverbruikers zijn van anabolen.

Zelfs de bijwerkingen zitten de anabolenhandel niet in de weg, die creëren juist de vraag naar de andere middeltjes in het aanbod. Van steroïdengebruik schieten de testosteronniveaus de hoogte in, mannen krijgen last van agressiebuien en potentie- en erectieklachten. „De prestaties gaan aan één kant omhoog, maar aan de andere kant gaat het down the drain”, vat onderzoeker Van Leiden samen. „Daar spelen de criminelen op in. Ze bieden het hele pakketje.”

Het is niet alleen de toenemende vraag die de inkomsten opdrijft. Ook de wet speelt een rol: anabolengebruik is legaal, maar de verkoop is dat niet. Op de zwarte markt voor anabolen is het een zooitje – een buitenkans voor slimme verkopers.

Anabole steroïden inslaan en doorverkopen kan iedereen: zelfs zonder kennis van het dark web zijn ze eenvoudig online te verkrijgen. De echte gouden bergen zijn er voor degenen die een stap verder gaan: zélf produceren en verspreiden.

Om in die bedrijfstak te stappen, hoef je geen beroepscrimineel te zijn. De grondstoffen importeer je legaal uit China, instructies daarvoor vind je online. En anders dan bij veel zwaardere drugs zitten de meeste klanten in Nederland. Dat scheelt: smokkelen naar het buitenland, met alle gevaren van dien, hoeft niet of nauwelijks.

Er is nog een voordeel. Omdat de politie zich voornamelijk bezighoudt met zwaardere vormen van drugscriminaliteit is de pakkans klein. Wie toch berecht wordt, krijgt vaak een fractie van de straffen die worden uitgedeeld bij het handelen in en produceren van harddrugs.

Lees ook: Bestrijding drugs is niet gelukt

Net een echte apotheek

Ooit was Ridderkerk groot in vlas en scheepsbouw, nu verstopt de industrie zich in anonieme loodsen. In een van die loodsen vestigen Kevin en Nicky zich. Uit een tabletteermachine rollen zelfbereide anabole steroïden. Grote hoeveelheden medicijnen, vermoedelijk afkomstig uit een groothandel, liggen opgeslagen om afgeleverd te worden bij de klant. „Als je daar binnen kwam”, vertelt een van de koeriers aan de rechercheurs, „dan had je het idee dat je in een echte apotheek terecht gekomen was.”

Nu heeft een beetje drugsbaron nog een dagtaak aan zijn logistiek. Grote hoeveelheden contant geld moeten bewaard worden, spullen opgeslagen en verscheept.

Maar dat lijkt te veranderen nu de handel steeds vaker online plaatsvindt, zoals bij Nicky en Kevin. Hun bestellingen komen binnen via legio websites en worden bijgehouden in Dropbox. Het contact met de klanten verloopt langs de anonieme kanalen van chatapp Wickr. Klanten kunnen betalen met bitcoins. In dezelfde valuta krijgt ook de grondstofleverancier betaald.

Niet álles valt echter online te regelen. Bij de zes verdachten – Nicky, Kevin en vier handlangers – stuit de politie op meer dan 200.000 pillen en ampullen en waslijsten aan bestellingen. Kevin, zo luidt de theorie van het OM, is de man om wie alles draait. Hij zou de bitcoinportemonnee beheren, de bestellingen bijhouden, de productie overzien. Het is zijn naam die op het huurcontract van de loods staat en het is zijn vader die iedere dag vanuit Papendrecht op en neer rijdt naar een tabakshop te Alblasserdam om envelopjes vol cash uit een postbus te halen.

Volgens Kevin zelf is dat allemaal overtrokken. Hij beheerde alleen de administratie en wat websites, bezweert hij eind november in de rechtszaal. Servers updaten, e-mails beantwoorden, cijfers invoeren, dat soort werk. Dat getuigen hem als „het brein achter de operatie” omschrijven, kan hij voor de rechter maar op één manier verklaren: „Dat ik goed ben in het onderhouden van websites, denk ik.”

Insluipers

Een precieze schatting van de omvang van de illegale medicijnen- en anabolenhandel is volgens onderzoekers moeilijk te maken. Maar als de politieberichten uit de regio Rotterdam een vingerwijzing zijn, is de concurrentie groot.

In april 2017, de maand waarin de politie bij Kevin en Nicky binnenvalt, worden twee mannen uit Spijkenisse met een steroïdenlab in Hoogvliet door de rechtbank veroordeeld. Een aantal maanden eerder is al een Haagse sportschoolhouder aangehouden die zijn anabolen via Ridderkerkse fitnesscentra verkoopt, en nog geen half jaar later rolt de politie een laboratorium op in Dordrecht. De hoofdverdachte is eveneens een Papendrechtse sportschoolhouder.

Maar wie hoge winsten ophaalt met schimmige zaken trekt ook elders de aandacht. Insluipers liggen op de loer.

Terwijl de omzet oploopt, plukken Kevin en Nicky de vruchten van hun arbeid: auto’s, vakanties, tickets voor de VIP-tafel van een nachtclub in Rotterdam. Misschien is dat wel hoe de twee op de radar verschijnen van motorbende No Surrender. De afzetmarkt en de winsten van de anabolendealers zijn zó groot, concludeert de politie op basis van onderzoek, dat ze de aandacht trekken van de bendeleden.

En zo komt het, in november 2016, twee jaar nadat Nicky en Kevin via onlineapotheker.net hun handel zijn gaan drijven en bij klaarlichte dag, tot een steekpartij voor de anonieme loods.

Twee leden van No Surrender worden inmiddels vervolgd voor die steekpartij en verdacht van betrokkenheid bij het anabolenlab, net als twee niet-leden. Ze zijn er niet bij als Kevin, Nicky en hun vier handlangers maandag de uitspraak aanhoren.

Hun webshop is een doorverwijzing geworden naar een andere site, maar het aanbod is onveranderd. Anabolen, slaapmiddelen en andere medicijnen zijn nog steeds met één klik aan te schaffen. Deze week zijn de erectiepillen in de aanbieding.

Correctie (9 januari 2018): In een eerdere versie van dit stuk werd kamagra een vloeibaar erectiemiddel genoemd. Het wordt doorgaans in vaste vorm verkocht. Dat is hierboven aangepast.