Aanslag op kerstmarkt Straatsburg eist vierde dodelijke slachtoffer

Een gewonde die de afgelopen dagen in kritieke toestand verkeerde, is vrijdag overleden. Donderdag doodde de politie de vermoedelijke schutter.

Politieagenten en rechercheurs bij de plek waar vermoedelijke dader Chérif Chekatt donderdag werd doodgeschoten.
Politieagenten en rechercheurs bij de plek waar vermoedelijke dader Chérif Chekatt donderdag werd doodgeschoten. Foto Sebastien Bozon/AFP

De aanslag afgelopen dinsdag op een kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg heeft een vierde dodelijk slachtoffer geëist. Een van de gewonden, die de afgelopen dagen in kritieke toestand verkeerde, is vrijdag overleden. Dat heeft de Franse justitie laten weten, meldt persbureau AFP.

Bij de schietpartij in het Straatsburgse stadscentrum vielen direct twee doden. Een derde slachtoffer stierf donderdag. Er vielen ook meer dan tien gewonden, van wie er een hersendood is.

Ook de vermoedelijke schutter is niet meer in leven. De 29-jarige Chérif Chekatt werd na de aanslag door politieagenten in zijn arm geschoten, maar wist te ontkomen. Er ontspon zich een grote klopjacht, die donderdag eindigde. Agenten zagen Chekatt lopen in de buurt van zijn huis, niet ver van de plek van de aanslag. Toen ze hem wilde aanhouden opende hij het vuur. Daarop werd Chekatt zelf doodgeschoten.

Lees ook: Verdachte ‘Straatsburg’ doodgeschoten door politie

Poster van Bin Laden

Chekatt stond bij de Franse veiligheidsdiensten bekend als mogelijk geradicaliseerd en staatsgevaarlijk. Tijdens de aanslag riep hij volgens getuigen “Allahu Akbar”, Arabisch voor ‘God is de grootste’. In 2008 had de eerder voor berovingen, diefstal en geweldpleging veroordeelde Chekatt een poster van Osama bin Laden aan zijn celmuur hangen.

De Franse president Emmanuel Macron brengt vrijdagavond een bezoek aan Straatsburg. Daar wil hij “de nabestaanden ondersteunen” en “de slachtoffers eren”, laat het Élysée weten.