Zeker 42 burgers gedood in Toearegkampen in Mali

Etnische conflicten in het noorden van het land nemen toe. Mogelijk wordt sociale problematiek aangewakkerd door islamitische militanten.

Malinese soldaten in een pick-up truck in de stad Goa, afgelopen november.
Malinese soldaten in een pick-up truck in de stad Goa, afgelopen november. Foto STR/AFP

Onbekende gewapende aanvallers hebben deze week zeker 42 burgers gedood in het noorden van Mali. Volgens internationale persbureaus vielen zij dorpen binnen van Toearegs, een nomadische bevolkingsgroep in West-Afrika.

Een lokale functionaris vertelt aan persbureau Reuters dat op dinsdag en woensdag een groep mannen per motor door Toearegkampen reed in de regio Ménaka. Ze openden daarbij het vuur op inwoners van twee dorpen, “zonder acht te slaan op het feit dat zij burgers zijn”, citeert Reuters.

Ook in Nigeria leidt concurrentie om land tot hevig geweld tussen nomaden en herders

De Mouvement pour le Salut de l’Azawad (MSA), een Toeareg-beweging die zelfbestuur in het noorden nastreeft, heeft ook een verklaring doen uitgaan over de aanvallen. Volgens de organisatie gaat het om “executies”, verricht door een twintigkoppige motorbende. Die “gewapende bandieten” zouden daarna rechtsomkeert hebben gemaakt en richting de grens met Niger zijn gereden. Volgens de MSA is het dodental opgelopen: behalve de 42 burgers zijn in een ander kamp nog vijf lichamen van Toearegs gevonden.

Meerdere conflicten

Het geweld van de afgelopen week is niet opgeëist. Minusma, de VN-vredesmissie in Mali, heeft de aanvallen op de burgers in de regio Ménaka veroordeeld. De MSA werkt mee met de zogeheten Operatie Barkhane, waarin Franse en nationale troepen van onder meer Mali, Tsjaad, Niger, Burkina Faso en Mauritanië vechten tegen extreem-islamitische organisaties in het gebied. In buurland Niger hebben jihadisten zich gelieerd verklaard aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Lees ook: Verdreven in Irak en Syrië, maar IS rukt op in de Sahara

In Mali ontstond in 2012 een groot conflict toen Toeareg-separatisten en extremisten in een losse alliantie in het noorden van het land de macht grepen. Het Franse leger heeft de regering geholpen die opstanden terug te dringen. In het noorden en in meer centrale provincies van het land spelen nu etnische problemen en conflicten vaker op, schrijft de non-gouvernementele mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een vorige week verschenen rapport. Daarbij zouden islamitische militanten gebruikmaken van sociale problemen tussen groepen, om geweld en ongeregeldheden op te stoken.

Zo kwamen eerder deze maand vijftien mensen om in de centraal-gelegen regio Mopti. Toen werden Fulani-herders aangevallen. In Mali en buurlanden concurreren de herders met nomadische groepen als de Toeareg om water en land.

De aanvallen op de Toearegdorpen vonden plaats in de regio Ménaka, in Mali: