YouTube maakt zelf de meest gehate video op het platform

Volgens verongelijkte YouTubers laat de impopulariteit van het filmpje zien dat de website niet goed meer luistert naar zijn gebruikers.

Binnen acht dagen had de video meer dislikes binnen dan Justin Biebers liedje 'Baby'.
Binnen acht dagen had de video meer dislikes binnen dan Justin Biebers liedje 'Baby'. Foto YouTube

YouTube heeft donderdag de minst prestigieuze titel van het eigen platform verworven. Het sociale medium publiceerde vorige week een video die binnen enkele dagen tijd het vaakst werd ‘gedisliket’ van de miljarden filmpjes die op de website te vinden zijn. YouTube Rewind 2018: Everyone Controls Rewind is inmiddels ruim 121 miljoen keer bekeken, meer dan 10 miljoen keer klikte een kijker op het duimpje naar beneden.

Hiermee is Justin Bieber van de troon gestoten, die zich tot nu toe de titeldrager van de meest gehate YouTube-video mocht noemen met het liedje Baby. Deze video kreeg ‘slechts’ 9,8 miljoen duimpjes naar beneden. De Canadese zanger had ruim acht jaar nodig om de miljoenen dislikes te verzamelen, YouTube slechts acht dagen.

De Rewind-video is een jaaroverzicht dat de belangrijkste momenten in YouTube-land in 2018 had moeten laten zien. In de verre van professioneel-ogende video zien kenners van het platform echter iets heel anders. De voornaamste kritiek is dat het niet laat zien wat YouTube écht is. Ten eerste komen de grootste sterren van YouTube niet in de video voor. Vooral het ontbreken van de Zweedse commentator PewDiePie (met ruim 76 miljoen abonnees de meest gevolgde YouTuber) en de Amerikaanse komiek Shane Dawson (bijna 20 miljoen abonnees) schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

Lees ook: Haat en controverse als verdienmodel op YouTube

Gepolijste versie

Ook is Rewind volgens verongelijkte gebruikers een gepolijste versie van de werkelijkheid, een waarin schandalen rond internetsterren als PewDiePie (beschuldigd van antisemitisch gedrag) en Logan Paul (die voor een ‘komische’ YouTube-video een ‘zelfmoordbos’ in Japan bezocht) niet bestaan.

Daarnaast zou YouTube zich andermans positieve verhalen toe-eigenen. Zo komt ‘Ninja’, de populairste gamer van het streamingplatform Twitch, in de video voor terwijl hij zijn roem niet te danken heeft aan YouTube. Ook de aanwezigheid van acteur Will Smith, die decennia voordat YouTube ontstond wereldberoemd werd en zelf pas sinds een jaar een account heeft, wordt niet gewaardeerd.

Breuk met gebruikers

“Jullie raken steeds minder verbonden met jullie gebruikers: degenen die YouTube tot een hit hebben gemaakt”, schrijft een YouTuber onder de naam Nimrit Randhawa onder de video. “De miljoenen dislikes laten de groeiende breuk zien tussen de kijkers en degenen die aan de knoppen zitten”, vindt ook gebruiker ShokyReviews.

Lees ook: Wie wil er betalen voor YouTube?

De gebruikers zien in de Rewind-video terug wat al langer gebeurt op het platform. Na verschillende schandalen probeert het bedrijf angstvallig adverteerders bij zich te houden en krijgen traditionele celebrities en talkshows de voorrang boven zogenoemde YouTube Creators. Zo wordt op kanalen met minder dan een bepaald aantal views niet meer geadverteerd.

Andere kritiek is platter, maar wordt ook breed gedeeld. In de comments buitelen YouTubers over elkaar heen om te melden hoe zoetsappig en cheesy ze de video vinden. Ook sporen zij elkaar aan om zoveel mogelijk duimpjes naar beneden te verzamelen, met overweldigend succes.

Bekijk hier de meest gedislikete video op YouTube: