Wereldtitel Kromowidjojo, zilver Heemskerk

‘Kromo’ pakte goud door de 100 meter vrije slag in 51,14 seconden af te leggen. Heemskerk greep het zilver in 51,60.

Ranomi Kromowidjojo na haar overwinning.
Ranomi Kromowidjojo na haar overwinning. Foto Roman Pilipey/EPA

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel kortebaan veroverd op de 100 meter vrije slag. De 28-jarige Groningse zegevierde met overmacht in het 25 meterbad in de Chinese stad Hangzhou: 51,14 seconden. Femke Heemskerk maakte het Nederlandse feestje compleet door het zilver te pakken in 51,60. De 21-jarige Amerikaanse Mallory Comerford eindigde als derde (51,63).

Twitter avatar fina1908 FINA 14th FINA World Swimming Championships (25m) 2018 - Hangzhou 🇨🇳 #FINA #FINAHangzhou2018 #Swimming 🏊🏻‍♀️ #100Free https://t.co/1B7e49duEK

‘Kromo’ nam dankzij haar ijzersterke onderwatertechniek direct na de start de leiding. Na 50 meter keerde ze precies gelijk met Comerford, maar met machtige slagen zwom de Groningse daarna weg. Kromowidjojo pakte zo haar tiende wereldtitel op de kortebaan.

Twitter avatar fina1908 FINA @ranomikromo setting a Championships Record! You rock, Ranomi! 😍💪🏊‍♀️♥️ in the 100m Freestyle!
#FINA #FINAHangzhou2018🇨🇳 https://t.co/3OhKX9LKvY

Goede week

Voor Kromowidjojo betekende het haar vierde medaille van deze week, voor Heemskerk al haar vijfde. De Nederlandse topzwemsters waren onderdeel van de estafetteploegen die zilver pakten op de 4×100 vrij en 4×50 vrij gemengd en brons op de 4×50 wissel. Heemskerk zwom individueel naar het brons op de 200 vrij.

Kromowidjojo veroverde in 2010 ook al het goud op het ‘koninginnennummer’ bij de WK kortebaan in Dubai. Heemskerk (31) was vier jaar later de beste op de 100 vrij in Doha. Bij de vorige WK in Windsor, twee jaar geleden, moest ‘Kromo’ genoegen nemen met zilver achter Brittany Elmslie. De Australische ontbreekt in Hangzhou evenals Sarah Sjöström, de Zweedse die zich de laatste jaren heeft opgeworpen als de grootste concurrente van Kromowidjojo. Kromowidjojo verdedigt later deze week haar wereldtitel op de 50 vrij. (ANP)