Verdachte ‘Straatsburg’ doodgeschoten door politie

Terrorisme Cherif Chekatt opende dinsdag het vuur bij een kerstmarkt. De politie heeft de geradicaliseerde veelpleger uitgeschakeld.

Foto Christian Hartmann / Reuters

Na een klopjacht van 48 uur heeft de Franse politie donderdagavond de verdachte van de terreuraanslag rond de kerstmarkt in Straatsburg doodgeschoten. Terwijl door meer dan 700 agenten in een ruime cirkel rond de stad op de Frans-Duitse grens gezocht werd, bleek Cherif Chekatt (29) niet ver van huis. Hij is gevonden in de wijk Neudorf, waar hij jaren woonde en dinsdagavond na zijn terreurdaad door een taxichauffeur is afgezet. Volgens minister Christophe Castaner van Binnenlandse Zaken opende hij zelf het vuur, waarna agenten terugschoten.

Bij de schietpartij in het centrum van Straatsburg kwamen dinsdag drie mensen om het leven. Vijf mensen raakten zwaargewond. De kerstmarkt opent deze vrijdag weer voor het publiek. De Franse regering heeft deze week 1.800 extra militairen ingezet om de veiligheid bij kerstevenementen in het land te garanderen.

„Weet je wat ik gedaan heb? Ik heb mensen vermoord!”, zei Chekatt dinsdagavond, volgens een reconstructie van tv-zender France 2, tegen de taxichauffeur die hem na zijn terreurdaad oppikte. Hij zei „voor onze overleden broeders in Syrië” te hebben gehandeld. Omdat hij niet goed wist waar hij heen wilde, zette de chauffeur zijn gewonde klant snel af in Neudorf. Hij reed direct door naar de politie voor een verklaring. Dat hij zelf moslim was en in zijn wagen islamitische symbolen had, zou hem naar eigen zeggen hebben gespaard.

Hij is in totaal al 27 keer veroordeeld voor beroving, diefstal en geweldsdelicten

De in Straatsburg geboren Chekatt had voor zover bekend nog niet eerder gedood. Maar zijn criminele cv is uitgebreid. Hij kwam al op zijn tiende voor het eerst in aanraking met justitie en stopte op zijn zestiende met school, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken woensdag. Op zijn dertiende werd hij voor het eerst veroordeeld. Totaal is hij voor berovingen, diefstal en geweldsdelicten 27 keer veroordeeld - niet alleen in Frankrijk, maar ook in Zwitserland en Duitsland, waar hij onder meer in 2012 bij een tandarts goud bedoeld voor vullingen meenam. Hij heeft een „typisch profiel van een gewone crimineel uit de gevoelige wijken”, zei een woordvoerder van een politiebond tegen radiozender France Info.

Poster van Bin Laden

Wanneer hij is geradicaliseerd blijft onduidelijk. Vanwege het doelwit (de vaker bedreigde kerstmarkt), zijn werkwijze en het feit dat getuigen hem „Allahu Akbar” (Allah is groot) hoorden roepen, is dinsdag de terreurafdeling van het Parijse parket ingeschakeld. Maar volgens inlichtingendiensten, die hem sinds 2016 volgden, waren er geen aanwijzingen dat hij op het punt stond tot actie over te gaan. Terreurgroep IS claimde hem na zijn dood niettemin als „islamitische soldaat”.

In 2008 had Chekatt in zijn cel een poster van Bin Laden aan de muur en vanaf 2013 viel in detentie zijn ijver om anderen te bekeren op. Maar hij heeft nooit pogingen gedaan in Syrië te komen en aanwijzingen voor contacten met jihadisten zijn niet gevonden. Zijn plotselinge terreurdaad, schrijft Le Figaro, zou „uit wanhoop” kunnen zijn voortgekomen omdat net al zijn criminele maten waren opgepakt. Vanwege een afpersingszaak en poging tot doodslag in augustus had ook Chekatt dinsdagochtend gearresteerd moeten worden. Maar hij was niet thuis toen gendarmes om 6 uur ‘s ochtends voor de deur stonden.

Omdat de Franse politie door de terreurdreiging rond kerstevenementen overbelast en „vermoeid” is, heeft de regering de demonstrerende ‘gele hesjes’ opgeroepen zaterdag thuis te blijven. Toch zal in Parijs en elders in het land weer geprotesteerd worden.

Dit artikel is op 14 december 2018 geactualiseerd.