Tweede Canadees opgepakt in China om ‘staatsveiligheid’

Zakenman Michael Spavor is volgens China aangehouden uit vrees voor de ‘staatsveiligheid’. Spavor onderhoudt goede banden met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Zakenman Michael Spavor (links) met oud-basketballer Dennis Rodman in 2014 in Beijing na een bezoek aan Noord-Korea.
Zakenman Michael Spavor (links) met oud-basketballer Dennis Rodman in 2014 in Beijing na een bezoek aan Noord-Korea. Foto Wang Zhao/AFP

In China is maandag een Canadese zakenman opgepakt op verdenking van het “schade toebrengen aan de staatsveiligheid”. Dat heeft persbureau Reuters donderdagochtend gemeld. Het is de tweede Canadees die deze week in het land is aangehouden. China en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke rel.

De zakenman Michael Spavor probeert vanuit de noordoostelijke grensstad Dandong investeringen in Noord-Korea mogelijk te maken, mochten de sancties tegen het land worden opgeheven. De Chinese autoriteiten hebben geen specifieke reden gegeven voor de arrestatie.

Jetskiën met Kim Jong-un

Spavor faciliteerde het eerste bezoek van oud-basketballer Dennis Rodman aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in 2013. Verder zou hij onder meer “gejetskied” hebben met Kim en “de grond hebben voelen schudden bij een Noord-Koreaanse nucleaire proef”, aldus Reuters.

Maandag werd ook een Canadese oud-diplomaat, Michael Kovrig, aangehouden op verdenking van dezelfde misdrijven als Spavor. Volgens bronnen kennen de zakenman en de oud-diplomaat elkaar. De Chinese autoriteiten hebben niet gemeld dat de arrestaties met elkaar verband houden of dat ze verband houden met activiteiten in Noord-Korea.

China ontkent dat er een verband is met de arrestatie door Canada van Meng Wenzhou, de financieel directeur van de Chinese telecomgigant Huawei, eerder deze maand. Canadese diplomatieke deskundigen trekken deze bewering echter in twijfel. Meng werd woensdag na tien dagen op borgtocht vrijgelaten.

Lees ook: Arrestatie treft China’s nationale trots. Huawei zit allang in de haarvaten van Europa’s telecomnetwerken.

In de Verenigde Staten wordt Meng ervan verdacht te hebben gelogen tegen Amerikaanse financiële instellingen over de activiteiten van Huawei in Iran. Hierdoor liepen deze instellingen het risico aansprakelijk gehouden te worden voor het overtreden van sancties tegen Iran. De VS en China zijn verwikkeld in een handelsoorlog.