TNO is hard over de ‘onveilige’ Stint

De Haagse StemmingVandaag spreken de Europese regeringsleiders in Brussel over de Brexit. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Twee belangrijke onderzoeken worden vandaag gepresenteerd. TNO onderzocht de Stint waarmee op 20 september een fataal ongeluk gebeurde, terwijl Johan Remkes bekeek waar het hapert in onze democratie.

STINTDEBACLE: De elektrische bolderkar Stint mag in de huidige vorm niet meer de weg op. Pas na aanpassingen kan het voertuig mogelijk weer in gebruik worden genomen, blijkt uit onderzoek van TNO. De harde conclusies zijn vanmorgen gepresenteerd. Er zijn problemen met de rem en de Stint kan onder bepaalde omstandigheden op hol slaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) erkent dat het besluit gevolgen heeft voor gebruikers, zoals kindopvangcentra, maar “de veiligheid staat voorop”. Gisteren werd bekend dat het OM invallen heeft gedaan bij meerdere Stint-locaties vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rond het ongeval in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Ook de woning van eigenaar Edwin Renzen werd doorzocht.

LAATSTE KLUS: Voordat Johan Remkes eind dit jaar vertrekt als commissaris van de koning uit Noord-Holland, weet hij vandaag nog één keer de spotlights op zich gericht. Een commissie onder zijn leiding lichtte afgelopen tijd het politieke bestel door. De eindconclusies zullen in lijn liggen met het in juni gepresenteerde tussenresultaat. Remkes pleit vóór een bindend correctief referendum, voor een wijziging van het kiesstelsel en voor de invoering van een Constitutioneel Hof. Opvallend: ook het advies voor een gekozen formateur staat nog overeind. De meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer bleken in een evaluatie van de formatie daar juist tegen. Is het dan wel een goed idee, vraagt columnist Tom-Jan Meeus zich af. En hoeveel voorstellen maken echt kans? De commissie-Remkes is niet de eerste die zich over het politieke bestel buigt.

FORMULERINGSMEESTER:Politiek debatteren is formuleren op de vierkante millimeter. Daarin is Mark Rutte al vaker een meester gebleken. Gisteren bij het Kamerdebat ter voorbereiding op de noodtop over de Brexit - die vandaag in Brussel begint - leek hij zich even te laten gaan toen hij zich “welwillend” toonde over een verschuiving van de Brexit-datum. Totdat hij zich de implicatie van die woorden realiseerde. “Laat dit geen oproep worden, want misschien help ik daar de Britse regering niet mee.” Overigens overleefde Theresa May gisteren een vertrouwensstemming en gaat de EU-top dus over de vraag welk geitenpaadje gevonden kan worden om de Brexit-deal door het Britse parlement te krijgen.

FORMULER-ING: Ook bedachtzame sprekers: bankdirecteuren in een politiek debat. Zoals ING-topman Ralph Hamers gisteren bij een hoorzitting over de financiële sector. De Kamer wilde al veel eerder met hem spreken over zijn omstreden bonusregeling, maar de bank schoof steeds anderen naar voren. Dat hij wat uit te leggen had na twee incidenten was duidelijk. En dan kun je maar beter “de hand in eigen boezem steken”, had hij al van een Rabobank-voorganger geleerd. Zo moeilijk als ABN Amro-commissaris Rik van Slingelandt in 2015 kreeg Hamers het niet. De Tweede Kamer was opvallend mild voor hem, al zag Farid Azarkan van Denk wel “een Grand Canyon” tussen de “fraaie woorden hier aan tafel en de praktijk”. Aan opstappen, zoals onder meer oud-VVD-minister Joris Voorhoeve in een petitie eiste, had Hamers niet gedacht.

STEUNGEBREK: Een “warme deken aan steun” had PVV-Kamerlid Karen Gerbrands verwacht toen haar partijgenoot en vriendin Willie Dille zelfmoord had gepleegd. Haar “politieke familie” bood in “een verschrikkelijk jaar” geen “steun en medeleven”, schreef Gerbrands in een emotioneel relaas dat Kamervoorzitter Khadija Arib gisteren voorlas. “Ik voel me niet meer thuis bij deze fractie.” De PVV’er was al een tijdje nauwelijks in het parlement te vinden en maakte dinsdag bekend haar zetel op te geven. Ze keert terug naar de zorg, eerder werkte ze als verpleegkundige, en wordt opgevolgd door Emiel van Dijk.

QUOTE VAN DE DAG

“Ik keer niet meer terug in de bankjes van de Tweede Kamer. Dat weet ik 100 procent zeker.”

Emile Roemer is gelukkig als burgemeester van Heerlen. Hij is de eerste SP’er ooit op zo’n post.