Thuiskok

Coq au vin

Voor het kruidenboeket raadt Caron twee laurierblaadjes, tien takjes tijm en tien takjes krulpeterselie aan.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de haan in stukken en bestrooi ze met zout en peper. Snijd de bacon in kleine stukjes. Verhit de boter in een pan en smoor hierin de bacon met de uitjes tot ze goudkleurig zijn. Schep ui en bacon uit de pan, laat de boter erin achter.

Maak de paddestoelen schoon en snijd ze als ze groot zijn in 4 stukken. Smoor ze zachtjes in de boter. Schep ze uit de pan en leg ze bij de bacon en de uien. Bak nu de stukken haan rondom bruin. Strooi de bloem erover en roer goed door. Voeg na vijf minuten de geplette knoflookteentjes toe. Giet de wijn erbij en breng al roerend aan de kook. Voeg het kruidenboeket, de uien, de bacon en de paddestoelen toe. Giet er zo veel bouillon of water bij dat alles net onderstaat. Dek de pan af en zet hem 45 minuten in de oven. Haal met een schuimspaan de stukken haan en het garnituur uit de saus en leg ze in een schaal. Giet de cognac bij de saus en kook de saus nog een beetje in. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Giet de saus daarna door een zeef over de haan.