Schutter Straatsburg doodgeschoten door politie

Bij de aanslag op een kerstmarkt in Straatsburg kwamen meerdere mensen om het leven. De 29-jarige verdachte was bekend bij Duitse en Franse autoriteiten.

Franse speciale eenheden tijdens een politieactie in Straatsburg donderdag.
Franse speciale eenheden tijdens een politieactie in Straatsburg donderdag. Foto Vincent Kessler/Reuters

De vermoedelijke schutter die meerdere mensen doodschoot op een kerstmarkt in Straatsburg is donderdagavond in de stad gedood door de Franse politie. Dat melden politiebronnen tegen persbureaus Reuters en AFP.

Eerder werd er al bericht dat een politieactie aan de gang was in de zuidwestelijke wijk Meinau. Er werden meerdere schoten gehoord en een helikopter hing boven Straatsburg. De verdachte zou zich hebben verscholen in een opslagplaats.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft via Twitter bevestigd dat drie leden van de nationale politie donderdagavond een verdachte man zagen lopen in het gebied dat door de politie werd bewaakt. Toen zij hem wilden aanhouden, zou hij het vuur hebben geopend waarna hij werd doodgeschoten. “Einde van de klopjacht”, meldt de nationale politie op het officiële account.

Lees ook: Duitsland en Zwitserland alert op dader aanslag Straatsburg

De 29-jarige verdachte Chérif Chekatt was bekend bij Duitse en Franse autoriteiten. In totaal waren meer dan zevenhonderd politiemensen op de been om hem te vinden. Aan het einde van de middag vond ook al een grote politieactie plaats in de wijk Neudorf, waar de vermoedelijke dader voor het laatst gezien was. Daarbij werd de buurt afgezet en werden huiszoekingen gedaan. Eerder op de dag werd een bekende van Chekatt aangehouden.

Gevlucht in taxi

De man liep dinsdagavond de kerstmarkt in het centrum van Straatsburg op en opende op verschillende plekken het vuur. Volgens Franse autoriteiten gaat het om een terroristische daad. Ooggetuigen zeggen dat de man “Allahu Akbar” (God is de Grootste) riep tijdens de aanslag.

Drie mensen kwamen om het leven en dertien raakten gewond. Momenteel verkeren drie slachtoffers nog in levensgevaar. De schutter werd geraakt in zijn arm maar wist met een taxi te ontsnappen en was uiteindelijk twee dagen op de vlucht.

De plaats van de schietpartij in Straatburg dinsdag: