Rechter verbiedt staking rond feestdagen bij PostNL

FNV mag van de rechter geen staking rond de feestdagen organiseren bij PostNL, de drukste tijd voor postbedrijven.

De periode rond Sinterklaas is een van de drukste periodes van het jaar.
De periode rond Sinterklaas is een van de drukste periodes van het jaar. Foto Freek van den Bergh/ANP

Vakbond FNV mag in de drukke decembermaand geen stakingen organiseren bij PostNL. Dat heeft de rechtbank Den Haag donderdag geoordeeld in een door het postbedrijf aangespannen kort geding.

De FNV had via stakingen betere arbeidsvoorwaarden willen afdwingen. De bond eist onder meer dat het personeel volgend jaar 5 procent meer moet verdienen.

Onevenredige schade

De rechtbank gaf geen motivatie in haar summiere vonnis. PostNL had de acties aangevochten omdat december de drukste periode is voor het bedrijf. Een staking zou „onevenredige schade” aanrichten, schreef het bedrijf in een verklaring. „Iedereen rekent op PostNL om de kerstkaarten en cadeaus voor onder de kerstboom te komen brengen.”

De FNV mag nu van de rechter tot 6 januari geen werkonderbrekingen organiseren of faciliteren die langer dan een kwartier duren.

De rechter verbiedt stakingen niet vaak. Vakbonden hebben het recht om een staking te organiseren als zij het niet eens worden met de werkgever over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De rechter maakt pas een uitzondering op dat recht als de staking tot maatschappelijke ontwrichting dreigt te leiden. In augustus 2016 werd een staking van KLM-personeel verboden wegens drukte en terreurdreiging.

Lees ook: Rechter als stakingsbondgenoot