Orde van Advocaten past gedragsregels aan na druk ACM

Klantenwerving Advocaten mogen provisie betalen aan bemiddelaars die klanten aanbrengen. Een verbod hierop stuitte op bezwaar van de toezichthouder op de mededinging.

Advocaten mogen voortaan online klanten werven via bemiddelingswebsites.
Advocaten mogen voortaan online klanten werven via bemiddelingswebsites. Foto ANP/Roos Koole

De Orde van Advocaten past de gedragsregels voor zijn leden aan onder druk van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Advocaten mogen voortaan online klanten werven via bemiddelingswebsites. Dat blijkt uit berichten die Orde en de mededingingsbewaker donderdag hebben gepubliceerd.

De Orde van Advocaten is zowel belangenbehartiger als toezichthouder op de advocatuur. Jarenlang voerde hij een strijd tegen internetplatforms als Legal Dutch: een online marktplaats die advocaten en bedrijven koppelt. Op dit soort platforms kunnen klanten hun zaak beschrijven, waarna advocaten zich kunnen aanbieden. De advocaat die de zaak verwerft, betaalt het platform een vergoeding.

De beroepsorganisatie zag dit tot nog toe als strijdig met het provisieverbod in zijn gedragsregels. Die stellen dat advocaten niet mogen betalen voor het aanbrengen van klanten. Bart van Tongeren, algemeen deken van de Orde, zei in maart nog tegen NRC: „Zodra een advocaat betaalt voor het doorverwijzen van een cliënt of aannemen van een opdracht heeft hij een financieel belang: die investering terugverdienen. En dat raakt de onafhankelijkheid.”

Jan Hein Strop, oprichter van Legal Dutch, geloofde daar maar weinig van. Volgens hem gebruikte de Orde het argument om de markt af te schermen en tarieven hoog te houden. Advocaten op zijn platform werden kregen brieven van de Orde waarin hun tuchtmaatregelen werd voorgehouden. Strop diende een klacht in bij toezichthouder ACM, die onderzoek instelde. Tegenover NRC repte de ACM eerder dit jaar van „serieuze vraagtekens” bij de vormgeving van het provisieverbod, vanwege de „gevolgen voor de concurrentie tussen advocaten en innovatie op de markt”.

Lees ook deze column: Vergelijkingssites zijn niet de grootste bedreiging voor onafhankelijke advocaten

Deze donderdag publiceerde de Orde van Advocaten op zijn website een nieuwe „uitgebreide toelichting” op het provisieverbod. „In overleg” met toezichthouder ACM is afgesproken dat gebruik van bemiddelingswebsites is toegestaan, mits er transparantie is over de hoogte van de provisie.

ACM-voorzitter Martijn Snoep stelt in een persbericht dat de nieuwe toelichting „een belemmering weg [haalt] voor vergelijkingssites om advocaten en cliënten bij elkaar te brengen”. De toezichthouder stelt verder „nauwgezet” de ontwikkelingen te volgen, en dat hij „in geval van overtreding van de mededingingsregels handhavend optreedt”.