OM eist 28 jaar voor moord op broer kroongetuige Nabil B.

Eerder dit jaar werd Reduan, de broer van kroongetuige Nabil B. op klaarlichte dag vermoord in Amsterdam-Noord. Andy S. ‘handelde in een roes’.

Bloemen bij het bedrijf van Reduan B., waar hij werd vermoord.
Bloemen bij het bedrijf van Reduan B., waar hij werd vermoord. Foto Remko de Waal/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft 28 jaar celstraf geëist tegen Shurandy ‘Andy’ S. voor de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Reduan B. werd in maart op klaarlichte dag doodgeschoten in zijn kantoor in Amsterdam-Noord. Vermoedelijk ging het om een wraakactie, omdat zijn broer Nabil belastend heeft verklaard over Ridouan T., een kopstuk in de Nederlandse onderwereld.

Volgens justitie is een lange celstraf geoorloofd omdat B. een onschuldig slachtoffer was. Ook is zijn familie zwaar getroffen door zijn plotse overlijden. Daarnaast is de liquidatie volgens het OM in Amsterdam niet alleen een moord, maar ook een aanslag op de rechtsstaat. Nog niet eerder werd een familielid van een kroongetuige vermoord.

Lees ook: Nu zijn de onschuldigen aan de beurt

‘In een roes’

De advocaat van Andy S. houdt vol dat de liquidatie niets te maken heeft met het kroongetuigenschap van de broer van Reduan B. Volgens hem kan zijn cliënt niet worden aangerekend dat er “sprake is van een verharding in het criminele milieu”. Hij pleit dan ook voor een lagere straf.

Voorbereiding

Uit de verklaringen van S. – die lijdt aan een cocaïneverslaving en geldproblemen had – is op te maken dat hij geen doorgewinterde crimineel is. De liquidatie was uitgebreid voorbereid door de opdrachtgever. S. volgde vooral instructies op. Zo werd hem verteld wie zijn doelwit was, dat hij een garagebox moest huren en met versleutelde PGP-telefoons moest communiceren. Hij zou 100.000 euro ontvangen voor de moord.

In de Amsterdamse rechtbank herhaalde S. meermaals dat hij niet op de hoogte was van het feit dat zijn slachtoffer de broer van de kroongetuige was. Hij zegt “in een roes” te hebben gehandeld. De identiteit van zijn opdrachtgever wil S. niet bekendmaken maar hij vertelde wel dat hij “wist met wie hij te maken had” en dat hij daarom niet kon weigeren.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus #Reduan is gestorven aan kogels die zijn gevonden in zijn hoofd en borst. Andy zegt nu nogmaals dat hij niet wist dat zijn doelwit de broer van de kroongetuige was. “Ik leefde in mijn eigen wereld en wist helemaal niets van een nieuwe kroongetuige.”

 

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Waarom kon u geen nee zeggen. Andy: ik wist met wie ik te maken had. Werd u bedreigd? Andy: nee ik werd niet bedreigd maar ik wist wel dat ik niet kon weigeren. #Reduan

Aan het einde van de zitting zei S. dat hij spijt heeft van de moord maar “weet dat dat niet afdoet aan de pijn van de nabestaanden”. De rechtbank doet op 10 januari uitspraak.