Nederland naar halve finale WK na zege op India

WK hockey De Nederlandse hockeyers hebben zich in Bhubaneswar geplaatst voor de halve finale van het WK. Na de zege op gastland India (2-1) wacht wereldkampioen Australië zaterdag in de halve finale.

Thierry Brinkman (links) heeft de gelijkmaker gemaakt in de kwartfinale tegen India. Rechts Billy Bakker.
Thierry Brinkman (links) heeft de gelijkmaker gemaakt in de kwartfinale tegen India. Rechts Billy Bakker. Foto KOEN SUYK/ANP

Met een benauwde 2-1 overwinning op gastland India hebben de Nederlandse hockeyers zich geplaatst voor de halve finale van het WK.

In het Kalinga Stadium in Bhubaneswar, stijf uitverkocht met 15.000 toeschouwers, nam India aan het slot van het eerste kwart de leiding. Akashdeep Singh reageerde alert op een afgeslagen strafcorner (1-0). Maar de vreugde bij de Indiërs, nummer vijf op de wereldranglijst, was van korte duur. Aan de overkant bracht Mirco Pruyser de bal hard in de cirkel, waar Thierry Brinkman de stand met een prachtige tip-in weer in evenwicht (1-1). In het tweede en derde kwart golfde het spel heen en weer, maar doelpunten bleven uit.

Tien minuten voor tijd sloeg de ploeg van bondscoach Max Caldas toe, uit een strafcorner. Specialist Mink van der Weerden sleepte de bal hard door het midden binnen (1-2) en kreeg het stadion muisstil.

Redding Blaak

Vijf minuten voor tijd hield doelman Pirmin Blaak zijn ploeg met een prachtige redding in de wedstrijd.

Tegenstander in de halve finale is regerend wereldkampioen Australië dat woensdag in de kwartfinale afrekende met Frankrijk (3-0).

De Nederlandse mannen werden in 1998 voor het laatst wereldkampioen hockey. Destijds werd het toernooi gespeeld in het stadion van FC Utrecht. Bij de laatste editie van het WK, in Den Haag in 2014, haalde Nederland onder bondscoach Paul van Ass de finale, maar daarin werd de ploeg vernederd door Australië met 6-1.

India haalde slechts één keer de halve finale van het WK, in 1975. Dat jaar bracht de ploeg ook de enige wereldtitel tot nu toe. In het tijdperk voor de invoering van het kunstgras waren de Indiërs decennialang toonaangevend in het wereldhockey. Tussen 1928 en 1980 werd de ploeg acht keer olympisch kampioen.

Lees ook de reportage over de dure opknapbeurt van WK-stad Bhubaneswar

België naar de halve finale

Eerder op de dag plaatste België zich voor de halve finales. De Red Lions versloegen Duitsland met 2-1. België, verliezend finalist op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016, ontmoet zaterdag in de halve finale Engeland, dat eerder olympisch kampioen Argentinië uitschakelde. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Belgen doordringen tot de laatste vier bij een WK hockey.