Mijn zoon doet nooit eens gezellig mee

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen.

Illustratie Jet Peters

Moeder: „Mijn zoon van 14 doet nooit mee aan een gezinsactiviteit. Als wij een spelletje met z’n allen doen, of een film kijken, heeft hij geen zin. Hij gaat gamen met vrienden, of met vrienden weg. Hij vindt het saai met ons, zegt hij. Zijn zus van 17 vindt dat zo ongezellig dat er daardoor ruzie ontstaat. Doe nou eens gezellig, zegt ze dan. Dan raakt mijn zoon geïrriteerd en heeft hij helemaal geen zin meer. Hij wil zelfs niet met ons in de kamer zitten. Als wij allemaal in de huiskamer iets aan het doen zijn, is hij op zijn kamer. Als we aan tafel gegeten hebben, loopt hij snel weg. Geen zin in lange gesprekken, meer zin om zelf iets te gaan doen.

„Toen hij kleiner was had hij niet eens zin om mee op vakantie te gaan, hij bleef het liefst thuis. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij toch af en toe aan iets mee wil doen, of bij ons in de kamer komt zitten?”

Naam is bij de redactie bekend. Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen.

Geduld hebben

Wim Meeus: „Jongeren in de leeftijdsfase van uw zoon vinden bijna niks goed aan hun ouders. Als ze 20 zijn wordt die relatie weer beter. In de wetenschap noemen we dat ‘het herschikkingsperspectief van adolescenten’. Uw zoon zit precies in dat stukje van de adolescentie waarin hij zich moet losmaken van zijn ouders om zelfstandig te worden; zijn zus is daar misschien alweer aan voorbij.

„Jongeren vinden het redelijk dat ouders iets te zeggen hebben over school, meehelpen thuis en morele regels over stelen of geweld. Maar ze vinden dat ze zelf zeggenschap hebben over hun vrije tijd. Natuurlijk is het niet onredelijk dat moeder hem af en toe vraagt om mee te doen aan een gezinsactiviteit, maar als deze jongen er verveeld bij zit, schiet je er toch niks mee op? Ik zou andere mogelijkheden zoeken om contact te houden met hem, zoek dingen die hij leuk vindt om samen te doen. Dat hoeft niet per se met het hele gezin, met z’n tweeën naar de bioscoop kan ook. Heb geduld, over een paar jaar kan hij het best weer gezellig gaan vinden in gezinsverband.”

Druk eraf

Tischa Neve: „Dit kind houdt niet van opgelegd samenzijn. In ieder geval niet op dit punt van zijn leven. Ik zou de druk en de lading van het samen dingen doen afhalen, want dat werkt averechts. En dat zou ik ook met hem bespreken: ‘We gaan jou even met rust laten daarover. Weet dat we het heel gezellig vinden als je erbij bent, maar geef zelf maar aan wanneer je daar zin in hebt.’ Later zou ik hem eens vragen: ‘Wat vind jij eigenlijk fijne momenten met z’n allen?’

„Ik zou ook met zijn zus praten: ‘Ik snap dat je iets mist als je broer er niet bij is, en dat je daarvan baalt, maar dit is hoe hij is. Het is jammer om daar steeds ruzie over te maken.’

„Natuurlijk kunt u die momenten voor uw dochter nog steeds organiseren. Vraag haar eens hoe jullie het voor haar gezelliger zouden kunnen maken. ‘Zullen we vaker vrienden uitnodigen? Wil je met een vriendin hier The Voice kijken? Grote kans dat uw zoon, zodra de lading er vanaf is, vanzelf af en toe weer de huiskamer in komt.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.