Recensie

Recensie Media

Kun je in een tv-serie grappen maken over kanker?

Gevoel voor tumor Meer dan 1 miljoen kijkers trok de Vlaamse comedy Gevoel voor tumor op de VRT. Nu komt de serie op NPO 2. Lachen om kanker?

Geneeskundestudent Tristan Devriendt (Maarten Nulens, derde van links) hoort in de serie dat hij kanker heeft.
Geneeskundestudent Tristan Devriendt (Maarten Nulens, derde van links) hoort in de serie dat hij kanker heeft. Foto VRT

Gezwellig hier. Wat zie je er stralend uit. Ik ben een beetje chemotioneel. Kun je grappen maken over kanker? Als het aan de makers van de Belgische serie Gevoel voor tumor ligt wel. De fictiereeks kwam dit voorjaar voor het eerst op de VRT, trok meer dan 1 miljoen kijkers, en wordt vanaf zondag uitgezonden in Nederland

In de serie wordt het leven van geneeskundestudent Tristan Devriendt (Maarten Nulens) overhoop gehaald als blijkt dat hij kanker heeft. Het verhaal werd gebaseerd op getuigenissen van zo’n tachtig (ex-)kankerpatiënten, maar vooral op de ervaringen van Leander Verdievel. Die ging op zijn 23ste, als scenarist werkzaam bij de Vlaamse publieke omroep, naar de dokter voor een snurkprobleem. De oorzaak bleek een zeldzame en agressieve tumor te zijn. Dertien jaar later besloot hij zijn ervaringen van toen om te zetten in de serie.

Verdievel werd 25 keer bestraald, kreeg acht chemo’s, had een terugval op vakantie in Toscane, een kleine overlevingskans, en – eenmaal beter – een angst die nooit meer weggaat.

Weinig grappigs aan, niet? Dat zag hij anders, vertelde Verdievel begin dit jaar in Vlaamse media. Die gaven veel aandacht aan de serie. Tegelijkertijd werd op de Vlaamse tv nóg iets vertoond dat de grenzen van de humor opzoekt: Taboe, waarin comedian Philippe Geubels grappen maakt over bijvoorbeeld ongeneeslijk zieke mensen. Mag je zomaar om alles lachen, vroegen journalisten zich.

Hoewel de wat flauwe titel – die verwijst naar een grap van Verdievels vader om de moed erin te houden – wat anders doet vermoeden, is Gevoel voor tumor geen dijenkletser: door alle tragedie is wat subtiele humor verweven.

Begin dit jaar zei hij in de krant Het Laatste Nieuws: „De meeste boeken of films vertellen enkel de donkere kant van de ziekte. Ik wilde het bespreekbaar maken en er naast de droevige ondertoon ook humor en hoop in verweven. Het is niet omdat je doodziek bent, dat je niet meer mag lachen, toch?” Als het bordje radiotherapie en mortuarium in het ziekenhuis boven elkaar hangen, bijvoorbeeld. Of als je zeven keer de biografie van Lance Armstong cadeau krijgt bijvoorbeeld.

Hoewel niet alle recensenten de serie geweldig vonden (veel clichés, schreef Knack) was die al snel verkocht aan Nederland. Eerder dit jaar ontvingen de makers de Prix Europa voor Beste Europese TV-fictieserie.

NPO 2, vanaf zondag 16 december, 21.10-22.10u. En op NPO Start Plus.