India kijkt uit naar duel met ‘de pioniers van het totaalhockey’

Bij het WK hockey in India speelt het gastland deze donderdag de kwartfinale tegen Nederland.

De Indiase hockeyers vieren een doelpunt in de groepwedstrijd tegen België.
De Indiase hockeyers vieren een doelpunt in de groepwedstrijd tegen België. Foto Harish Tyag/EPA

Zouden ze in India geen ‘wedstrijd van de eeuw’ kennen? In de voorbeschouwingen op de kwartfinale van het WK hockey valt dit sportcliché, in de Engelstalige kranten, nergens te ontdekken. Terwijl het duel van de Indiase hockeyers met Nederland er wel een is van historische proporties.

Voor India lonkt de eerste halvefinaleplaats sinds 1975, het jaar waarin het land ook zijn enige wereldtitel veroverde. In alle vooruitblikken wordt gerefereerd aan het laatste mondiale succes – de gouden medaille op de door een boycot gedevalueerde Olympische Spelen van Moskou in 1980 buiten beschouwing gelaten.

India’s chance to end 43-year wait’ kopt The Telegraph. Maar dat zal niet eenvoudig worden, schrijft de krant er meteen achteraan. Nooit won India van Nederland op een wereldkampioenschap. Vijf nederlagen, en één gelijkspel – in de WK-finale van 1973, die Oranje na strafballen ook nog won.

Interview met bondscoach Max Caldas: ‘Hier zijn mijn schouders, alles komt goed’

The Telegraph voorziet dat de schouders van de Indiase spelers in de kwartfinale ‘burdened with weight of expectations’ zijn. Ook omdat bij uitschakeling van India de belangstelling voor het WK, waarin miljoenen euro’s zijn geïnvesteerd, er niet groter op zal worden.

De druk die de spelers zouden voelen, werd woensdag op de persconferentie niet bepaald weggenomen door bondscoach Harendra Singh. Hij liet weten dat zijn team er klaar voor is om „de roep van 1,3 miljard mensen te beantwoorden”.

‘The extra mile’

Zoveel mensen snakken er in India niet naar hockeysucces, zeker wel de 15.000 Indiërs die donderdagavond in het Kalinga Stadium in Bhubaneswar zullen zitten. Het thuisvoordeel is volgens The Times of India het enige wat de nationale hockeyploeg voor heeft op Nederland. ‘Time to go the extra mile’ is de kop boven hun voorbeschouwing waarin het creatieve, aanvallende spel van Nederland – ‘the pioneers of total hockey’ – wordt geroemd.

India chase slice of history’ schrijft The Economic Times. De krant put hoop uit de laatste negen ontmoetingen tussen India en Nederland, waarin beide landen vier keer wonnen. Het enige gelijkspel was afgelopen zomer op de Champions Trophy in Breda (1-1).

‘Need for speed’

The Indian Express roept de nationale hockeyploeg op zestig minuten lang te blijven strijden: ‘Need for speed in the fourth quarter’. De krant stelt dat India in de drie groepswedstrijden het telkens in de laatste vijftien minuten liet afweten.

Geen woord over het wegvallen van Sander de Wijn bij Nederland. De spelbepalende speler die ook een belangrijke rol speelde bij de verdedigende strafcorner, liep dinsdag tegen Canada een hamstringblessure op en is vervangen door Joep de Mol. De reserve kwam zondag in Bhubaneswar aan en zal tegen India zijn WK-debuut maken.

Wel aandacht, in The Indian Times, voor de rel die bij de wedstrijd tussen Nederland en Canada in de vipruimtes zou zijn ontstaan. Indiase internationals, die naar het duel waren komen kijken, zouden volgens getuigen door de directeur van Hockey India publiekelijk zijn uitgescholden. Hockeyers mogen daar nou eenmaal niet komen. De Indiase hockeybond ontkent het voorval, de Indiase spelers hebben hun excuses aangeboden voor hun aanwezigheid op verboden terrein.

India-Nederland begint om 14.30 uur Nederlandse tijd en is live te zien op NPO 1.