Geen verder onderzoek naar arrestatie Michael P.

De verdachte van de moord op Anne Faber zei te zijn mishandeld bij zijn aanhouding. Ook zou hij niet op zijn rechten zijn gewezen. Het gerechtshof ziet geen reden tot nader onderzoek.

Bloemen bij de vindplaats van het lichaam van Anne Faber.
Bloemen bij de vindplaats van het lichaam van Anne Faber. Foto Bas Czerwinski/ANP

Er komt geen nader onderzoek naar de arrestatie van Michael P., de man die verdacht wordt van het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van Anne Faber. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem donderdag bepaald. P. vindt dat zijn arrestatie te gewelddadig en niet volgens de regels is verlopen.

Lees ook: Was keiharde arrestatie van Michael P. toelaatbaar?

Het hof ziet geen reden om getuigen te horen die betrokken waren bij de arrestatie van P. Het gerechtshof stelt dat nergens uit blijkt dat er opdracht is gegeven om fysiek geweld te gebruiken tegen de verdachte. Hij werd bij zijn aanhouding hard aangepakt, maar daarbij werden volgens het hof geen grenzen overschreden.

Arrestatie

Het arrestatieteam dat P. inrekende dreigde een gemuilkorfde politiehond op hem los te laten. Ook toonden zij hem foto’s van zijn moeder met de vraag “wil je haar ooit nog zien?” Hij werd niet op zijn zwijgrecht gewezen om de kans te vergroten Faber nog te vinden.

Binnen de politie klonk kritiek op de hardhandige aanhouding van P., zo blijkt volgens RTL Nieuws uit het rapport van de Rijksrecherche. Agenten mochten de verdachte “stevig beetpakken”. Ook werd gevraagd of zij P. wilden vragen waar Faber was. Sommige agenten hadden daar moeite mee, omdat zij verhoren niet als hun taak zien.

P. werd in juli veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs. Hij tekende hierop hoger beroep aan, dat in mei volgend jaar behandeld wordt.