Franse justitie

‘Dader Straatsburg was bij de autoriteiten bekend’

De Franse politie heeft woensdagmiddag de identiteit bekendgemaakt van de vermoedelijke dader van de schietpartij op de kerstmarkt in Straatsburg. De verdachte is een 29-jarige man die in Straatsburg is geboren. De procureur-generaal van Parijs, die het woord voerde tijdens een persconferentie, bevestigde hiermee berichtgeving van Franse media eerder woensdag. De vermoedelijke dader is een bekende van de Franse justitie en politie in de regio, voornamelijk vanwege vergrijpen als diefstal en geweldpleging. Hij is 27 keer veroordeeld en heeft in Frankrijk, en ook in Duitsland en Zwitserland, in de gevangenis gezeten. Cherif C. is opgenomen in de lijst van geradicaliseerde personen die door de politie in de gaten worden gehouden. Het motief voor de aanval is nog niet duidelijk, aldus de autoriteiten.

„Opnieuw is ons grondgebied getroffen door een daad van terrorisme”, sprak de procureur-generaal in zijn verklaring. Volgens de politie opende de dader rond 19.00 uur het vuur op de grote kerstmarkt in het centrum van Straatsburg. Hij zou ook een mes hebben gebruikt. De dader vluchtte daarna weg met een taxi, die hij naar de wijk Neudorf liet rijden. Tegen de autoriteiten zei de taxichauffeur later dat de dader gewond was. Toen de dader uit de taxi stapte, heeft hij opnieuw geschoten op agenten. Er wordt nu op meerdere plaatsen naar hem gezocht. In de klopjacht zijn in de nacht van dinsdag op woensdag vier bekenden van Cherif C. gearresteerd. Ze werden opgepakt in wijken die hij vaker bezoekt. Bij de aanval kwamen twee mensen om, een derde slachtoffer is hersendood. Twaalf mensen zijn gewond geraakt, van wie zes ernstig. De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd 1.800 extra militairen in te zetten om evenementen zoals kerstmarkten te beveiligen. (NRC)