Ex-advocaat Trump moet 3 jaar cel in

Entourage Trump De veroordeling van Michael Cohen betreft zaken waar de president persoonlijk bij betrokken was.

Michael Cohen, die met zijn vrouw en kinderen in de rechtbank was, zei verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden.
Michael Cohen, die met zijn vrouw en kinderen in de rechtbank was, zei verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. Foto Jeenah Moon/Reuters

Michael Cohen, voormalig persoonlijk advocaat van Donald Trump en jarenlang vicepresident van de Trump Organization, krijgt drie jaar gevangenisstraf wegens fraude. Woensdag sprak het federale hof in New York het vonnis uit.

De veroordeling omvat twee zaken waar de Amerikaanse president persoonlijk bij betrokken was. Cohen kocht „in overleg met en op aanwijzingen van” Trump in de zomer van 2016 twee vrouwen af die met hun verhaal over affaires met Trump, de campagne van de toenmalige presidentskandidaat dreigden te schaden. Cohen overlegde tevens met Trump en het campagneteam over de ontwikkeling van een Trump Tower in Moskou, waarvoor hij de hulp van de Russische overheid zocht. Over deze tweede kwestie – „van groot belang” voor het onderzoek naar de bemoeienis van Rusland met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, aldus speciaal aanklager Robert Mueller – loog Cohen tegenover het Congres en de FBI.

Cohen had al schuld bekend aan „een compleet smörgåsbord van frauduleus gedrag”, zoals rechter William Pauley het noemde. „Elk van zijn misdrijven is een ernstig vergrijp tegen de Verenigde Staten.”

De drie jaar gevangenisstraf is lager dan de eis van de aanklagers – mogelijk heeft de rechter rekening gehouden met het feit dat Cohen heeft meegewerkt met het onderzoek naar samenzwering tussen het campagneteam van Trump en de Russische regering. Cohen kreeg een boete van 50.000 dollar en moet 1,4 miljoen betalen aan de belastingdienst. „Ik aanvaard de verantwoordelijkheid voor elk van mijn daden”, aldus een geëmotioneerde Cohen, die met vrouw en kinderen in de rechtbank was.

De veroordeling is pijnlijk voor president Trump, die eerder in reactie op de bekentenis van Cohen zei dat het afkopen van de vrouwen een civiele zaak is en geen strafrechtelijke.

Daar denkt de strafrechter in New York anders over. De hoogte van de afkoopsommen – uiteindelijk betaald door het vastgoedbedrijf van Trump – betekende een overtreding van de wetten voor de campagnefinanciering. Bovendien is de uitgave niet gemeld, en ook dat is een overtreding van de wet.

Lees ook ons profiel van Michael Cohen, de pitbull die zich tegen het baasje keerde

Maar betekent dit nu dat de officier van justitie in New York ook Trump zal aanklagen? Dat is onduidelijk. Amerikaanse juristen steggelen sowieso over de vraag of een zittende president kan worden aangeklaagd.

Cohen zei voor de rechtbank dat hij verantwoordelijkheid nam voor zijn daden. „Ik heb in een persoonlijke en mentale gevangenis geleefd sinds de dag dat ik ja zei tegen het aanbod te gaan werken voor een vastgoedmagnaat wiens scherpe manier van zakendoen ik bewonderde.” Hij haalde een tweet van Trump aan, waarin de president zijn voormalige advocaat een „zwakke man” noemde. Dat ben ik ook, zei Cohen in de rechtszaal, „omdat ik telkens weer dacht dat het mijn taak was zijn vieze zaakjes toe te dekken”.