Essent vervangt asbestdaken door zonnepanelen

De energieleverancier ziet kansen voor groene stroom in het asbestprobleem: een nieuw dak voor boeren in ruil voor plek voor zonnepanelen.

Archiefbeeld van een nieuwbouwwijk in Heerhugowaard waar de huizen zijn voorzien van zonnepanelen.
Archiefbeeld van een nieuwbouwwijk in Heerhugowaard waar de huizen zijn voorzien van zonnepanelen. Foto Lex van Lieshout/ANP

Energieleverancier Essent gaat asbestdaken van agrarische bedrijven vervangen en er zonnepanelen op installeren. Essent doet de verbouwing en sanering in ruil voor twintig jaar stroomopbrengst van de zonnepanelen. Dat kondigde het energiebedrijf donderdag aan.

De asbestdaken zijn voor veel boeren een probleem. Zo’n tachtig procent van de 80 miljoen vierkante meter asbestdak in Nederland is in handen van agrarische bedrijven. Voor 2025 moeten deze allemaal gesaneerd zijn en het verwijderen, verwerken en vervangen kan flink in de kosten lopen.

Essent biedt nu dus een creatieve oplossing voor het asbestprobleem. Voor 31 december 2024 hoopt het energiebedrijf zo’n 2,5 miljoen vierkante meter asbestdak (naar schatting 625.000 zonnepanelen) op deze manier te vervangen. Komend jaar verwacht Essent de eerste 150.000 vierkante meter (75.000 zonnepanelen) om te bouwen. Met de stroom die dit oplevert kunnen zo’n 7.300 huishoudens worden voorzien.

Asbestprobleem

Het energiebedrijf zal de transitie zeker niet alleen gaan dragen. In het beste geval neemt Essent 3,5 procent van de asbestdaken voor zijn rekening. “Het probleem is zo groot” zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen NRC, “er ligt een enorm potentieel om het op een innovatieve manier op te lossen”. Volgens Essent biedt de oppervlakte van asbestdaken van boeren in totaal de mogelijkheid voor 17 miljoen zonnepanelen.

Lees ook: Illegaal saneren en dumpen, avonturiers op de asbestmarkt

Daken die asbest bevatten zijn vanaf 31 december 2024 verboden. Het afgelopen jaar werd meerdere keren aandacht gevraagd voor de problemen die dit verbod met zich meebrengt. Zo stelde de Vereniging van Asbestverwijderende Bedrijven in oktober nog dat het verbod binnen deze termijn “onhaalbaar” zou zijn, en illegale asbestverwijderaars aanmoedigt. Een andere moeilijkheid is dat de 75 miljoen euro die de overheid voor de sanering beschikbaar stelde, grotendeels op is.

Correctie (13 december 2018): Essent kondigt 75.000 zonnepanelen aan in 2019. In een eerder bericht stond dat dit 70.000 zou zijn.