Duizenden stemcomputers Kinshasa in de as

Zo’n achtduizend stemmachines zijn vernietigd bij een brand in de Congolese hoofdstad Kinshasa. De regering en oppositiepartijen geven elkaar de schuld.

Tien dagen voor de presidentsverkiezingen vernietigde een brand in Kinshasa zo'n achtduizend stemcomputers.
Tien dagen voor de presidentsverkiezingen vernietigde een brand in Kinshasa zo'n achtduizend stemcomputers. Foto John Wessels/AFP

Bij een brand in een opslagruimte in Kinshasa zijn woensdagnacht achtduizend stemcomputers en stembussen verloren gegaan. Zo’n 80 procent van de apparaten die tijdens de verkiezingen op 23 december zou worden gebruikt is vernietigd.

De partij van de zittende president Joseph Kabila beschuldigt oppositiekandidaat Martin Fayulu ervan zijn aanhangers te hebben opgeroepen tot het vernielen van stemmateriaal. Oppositiepartijen verwijten op hun beurt de regering, die zou sjoemelen met de stemmachines. De politie onderzoekt de toedracht van de brand.

De kiescommissie schrijft in een verklaring dat de voorbereidingen op de verkiezingen zoals gepland verder gaan, meldt persbureau Reuters. Volgens een adviseur van de president zullen machines van elders in het land worden gebruikt in Kinshasa, waar zo’n vijftien procent van de Congolese bevolking woont.

Lees ook: Congolezen gingen de straat op toen Kabila weigerde af te treden

Het incident vond plaats tien dagen voor de verkiezingen. Tot nu toe lijkt het erop dat een machtsovergang voor het eerst in decennia vreedzaam zou kunnen verlopen.

Twee jaar vertraging

Kabila, sinds 2001 president, zit in zijn tweede en laatste termijn. Oorspronkelijk stonden de verkiezingen in 2016 op de agenda, maar Kabila weigerde twee jaar om deze uit te schrijven. Naar eigen zeggen vanwege veiligheidsredenen, maar politieke tegenstanders en analisten vermoedden dat hij zijn macht niet wilde opgeven.

In augustus werd bekend dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen voor de verkiezingen in december. Onder andere Martin Fayulu, lid van het parlement, en Emmanuel Ramazani Shadary, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, hebben zich kandidaat gesteld.