Duitsland en Zwitserland alert op dader aanslag Straatsburg

In Frankrijk zijn meer dan zevenhonderd politiemensen ingezet in de klopjacht naar de vermoedelijke dader, Chérif Chekatt.

Een Franse militair bewaakt een plein in Straatsburg.
Een Franse militair bewaakt een plein in Straatsburg. Foto Patrick Hertzog/AFP

Duitsland en Zwitserland hebben hun grenscontroles aangescherpt omdat de vermoedelijke dader van de aanslag in Straatsburg nog steeds gezocht wordt. Eerder bestond het vermoeden dat de 29-jarige Chérif Chekatt zich verschuilde in het Duitse Kehl, net over de grens bij Straatsburg, maar hier zijn geen sporen aangetroffen.

De grens met Duitsland wordt bewaakt door zwaarbewapende agenten. Volgens de Duitse krant Die Welt kost het in de buurt van Straatsburg zo’n drie uur om de grens over te steken omdat iedere auto staande wordt gehouden voor controle.

De Duitse radiozender Inforadio-RBB meldt op basis van bronnen binnen “veiligheidskringen” dat Chekatt kort voor de aanslag een telefoontje ontving vanuit Duitsland. Hij zou niet hebben opgenomen, ook is vooralsnog onbekend wie de beller was. Vermoedelijk is dit een reden voor extra alertheid in Duitsland, waar Chekatt eerder ook woonde en in de gevangenis heeft gezeten.

Lees ook: Franse justitie: ‘Dader schietpartij Straatsburg bij autoriteiten bekend’

Alert in Zwitserland, chaos in Frankrijk

In Zwitserland kwamen donderdag politie-eenheden in actie vanwege een melding over een verdachte persoon in een trein, die op Chekatt zou lijken. Het bleek vals alarm. Verder worden kerstmarkten in het land extra goed beveiligd en zijn de douane en de politie in staat van alertheid gesteld, meldt de Zwitserse krant 24 heures. De Zwitserse grens met Frankrijk ligt zo’n 130 kilometer ten zuiden van Straatsburg.

In Frankrijk is de klopjacht op Chekatt ondertussen in volle gang. Volgens Le Figaro zijn hierbij meer dan 720 politiemensen ingezet. De Franse krant meldt ook dat er onder meer in de woning van de zus van Chekatt in Parijs een inval is gedaan. Zijn ouders en twee broers zijn woensdag in hechtenis genomen, een van de broers is mogelijk ook geradicaliseerd.

Politieactie Neudorf

Donderdag aan het einde van de middag vond een grote politieactie plaats in Neudorf, de Straatsburgse wijk waar Chekatt voor het laatst gezien is. De buurt werd afgezet en er zijn huiszoekingen gedaan door zwaarbewapende agenten. De actie is inmiddels afgelopen, volgens de zender BFMTV is niemand aangehouden. Ondertussen heeft het parket in Parijs bekendgemaakt dat eerder op donderdag een vijfde persoon in hechtenis is genomen, volgens BFMTV een bekende van Chekatt maar geen familielid.

Straatsburg is ontwaakt „met de smaak van bloed in de mond”, zei de locoburgemeester woensdag.

De Franse regering heeft donderdag de zogenoemde gele hesjes opgeroepen komend weekend niet opnieuw te demonstreren omdat de politie overbelast is. Ook vakbond CFDT vindt dat het “ongemanierd” zou zijn om deze week de straat op de gaan, meldt Le Monde. De protesten zijn niet verboden, het is onduidelijk of en hoeveel gilets jaunes de straat op zullen gaan.

Nederland geen verscherpte controles

In Nederland zien de veiligheidsdiensten vooralsnog geen reden om de grenscontroles aan te scherpen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid desgevraagd. Volgens de diensten gaat er “in elk geval vooralsnog geen directe dreiging uit naar Nederland” en bestaat er, voor zover bekend, geen link tussen de dader en ons land.

Bij de aanslag dinsdag kwamen drie mensen om het leven en raakten dertien mensen gewond. De dader vluchtte met een taxi nadat hij het vuur op drie plekken op een kerstmarkt had geopend. De verdachte was al langer in beeld bij de Franse justitie. Chekatt heeft meermaals vastgezeten voor kleine vergrijpen. Sinds zijn vrijlating in 2015 werd hij “actief gevolgd” door Franse inlichtingendiensten, onder meer omdat hij geradicaliseerd was.