Brieven

Brieven

In Peru sprak de bevolking zich afgelopen zondag duidelijk uit in een referendum (Na alle schandalen wil hij Peru uitmesten 12/12). Interim-president Martin Vizcarra kreeg een helder ja op drie van de vier voorgelegde vragen. Het door corruptie geplaagde Zuid-Amerikaanse land stemde daarmee in met ingrijpende hervormingen in de vijftien jaar oude grondwet van oud-dictator Alberto Fujimori. Het kan dus wel: de bevolking een stem geven bij belangrijke kwesties. Waar Europese landen nogal eens kampen met opgekropte volkswoede die een uitweg vindt bij referenda (Oekraïne, Brexit, Europese grondwet) waardoor referenda in een kwaad daglicht zijn komen te staan, hebben de Peruanen weloverwogen besloten om drie van de vier voorstellen te aanvaarden. Dat terwijl er meer dan genoeg aanleiding was voor frustratie met een schier eindeloze reeks corruptieschandalen met politici, magistraten en parlementariërs in de hoofdrol. Maar de Peruanen hielden het hoofd koel en bewezen hun fragiele democratie een grote dienst.