Begrotingsruzie

Italië verlaagt gepland tekort, Brussel vindt dit niet genoeg

De Italiaanse regering heeft haar begroting aangepast om het tekort minder groot te laten uitvallen. Brussel heeft dit donderdagmorgen begroet als stap in de goede richting, maar vindt het nog onvoldoende.

Premier Conte besprak woensdag met voorzitter Juncker van de Europese Commissie het nieuwe plan van Rome. De herziene begroting voorziet een tekort van 2,04 in plaats van 2,4 procent. Dat komt neer op een verschil van 7,5 miljard euro. Het geld is gevonden door korting op bepaalde hoge pensioenen, extra verkoop van overheidsbezit, en kleine wijzigingen in de paradepaardjes van de twee populistische coalitiepartijen: eerder met pensioen gaan en introductie van een soort bijstand.

De beurs in Milaan en de financiële markten reageerden positief. Maar eurocommissaris Moscovici waarschuwde voor te groot optimisme. „Het zijn stappen in de juiste richting, maar we zijn nog niet bij het einde gekomen, er moeten nog stappen gezet, misschien door beide partijen”, zei hij donderdag.

Rome is ervan overtuigd „dat Brussel uiteindelijk toe zal geven”, schrijft website Huffington Post in een commentaar. Vergeleken met de Brexit en de explosie van onrust door de ‘gele hesjes’ is „het Italiaanse front van secundair belang”.