Recensie

Recensie

Au. De ketel ontploft

Bordspel

test spelletjes. Vandaag: Kwakzalvers van Kakelenburg. Aan de kwakkelende speler is gedacht.

Het brouwsel op tafel wordt zo vol en rijk! Er zit pompoen in en vliegenzwam en gember. En kruisspinnen en doodshoofdvlinders. Zou er nog één ingrediënt bij kunnen? Even grabbelen. Pech. Het is een knalerwt, de ketel ontploft.

In de aanloop naar Sinterklaas werden op deze pagina spelletjes getest. We doen er nog ééntje, omdat we toch bezig waren.

Kwakzalvers van Kakelenburg is een lekker bordspel waarbij spelers ingrediënten aan een eigen brouwsel toevoegen. Elk ingrediënt maakt de drank waardevoller aan het eind van de ronde. Maar pas op: wie te veel knalerwten pakt, is af. Behoedzame spelers worden extra beloond.

De ingrediënten (kartonnen fiches) voor het brouwsel komen uit een buidel. Elke speler heeft een eigen buidel. Het is een geweldige vondst. Rondgraaien in een zakje is veel spannender dan het rollen van een dobbelsteen. Bijzonder is ook dat je rondes tegelijkertijd speelt. Je kunt even stoppen met het pakken van ingrediënten om te zien hoe je tegenstanders het doen, om daarna weer door te gaan.

Aan het begin van het spel is de inhoud van alle buidels identiek: iedereen heeft een pompoen, kruisspin en zes knalerwten. Maar aan het eind van elke ronde mogen spelers nieuwe ingrediënten aanschaffen op de markt. Ga je voor alruinwortel, of misschien een vleugje geestesadem? De buidels worden gedurende het spel voller, de inhoud verschillender en de waarde van de brouwsels steeds hoger.

Het leukst zijn geavanceerde ingrediënten met extra krachten. Met een kraaienschedel mag je een extra ingrediënt pakken (en terugdoen in het zakje als het niet bevalt). En met de alruinwortel mag je een reeds getrokken knalerwt terugstoppen.

Het is dan weer jammer dat die duurste, krachtigste ingrediënten die je laat in het spel aanschaft ook het minste ziet. Dat is simpelweg een kwestie van kans: je buidel zit al vol eer je de echte knallers kunt betalen. De kans dat je die superdoodshoofdvlinder pakt is dan maar één op twintig. Je moet aardig kunnen tellen en rekenen om een keteltje mee te brouwen. De uitgever zegt dat kinderen vanaf 10 jaar mee kunnen spelen.

Kwakkelende spelers komen overigens niets te kort. Wie achterblijft op het scorebord, mag aan het begin van een nieuwe ronde gratis ‘rattenstaarten’ aan zijn of haar brouwsel toevoegen. Het is precies het opkontje dat soms nodig is om het spel spannend te houden. Bij ons aan tafel ging de zwakste speler uit de eerste paar rondes er uiteindelijk toch met de overwinning vandoor.