Wat bezielde de freestylende commentator Frank Kramer?

Frank Kramer Voetbalcommentator Frank Kramer hield bij zijn laatste wedstrijd een betoog over alles behalve de wedstrijd. „Dit was de apotheose waar ik jarenlang naartoe werkte.”

Frank Kramer: „Het was nog knap moeilijk hoor, om negentig minuten aan het woord te zijn zonder iets over de wedstrijd te zeggen.”
Frank Kramer: „Het was nog knap moeilijk hoor, om negentig minuten aan het woord te zijn zonder iets over de wedstrijd te zeggen.” Foto Dwight Rompas

Ineens wist iedereen zondag weer wie Frank Kramer is. De enkele voetbalfanaat die om twee uur ’s nachts voor een Amerikaanse voetbalwedstrijd op Eurosport inschakelde, werd getrakteerd op een negentig minuten durende levensbeschouwing van de 71-jarige voetbalcommentator – die erin slaagde met geen woord over de wedstrijd te spreken. Wel waren er gedichten, anekdotes over zijn leven als profvoetballer en liedjes van Frank Sinatra.

Het opmerkelijke commentaar bij zijn laatste wedstrijd haalde zondag de landelijke pers, waarop Eurosport excuses aanbood. Het lijkt Kramer een dag later weinig te doen. „Het grootste compliment dat ik kreeg: normaal gesproken zitten mensen op dat tijdstip porno te kijken, maar nu keken ze naar mijn wedstrijd.”

Mensen dachten dat u gedronken had. Wat gebeurde er zaterdagnacht?

„Ik heb nog nooit in mijn leven een druppel alcohol gedronken. Nee, dit was de apotheose van iets waar ik al jaren mee bezig was. Het was nog knap moeilijk hoor, om negentig minuten aan het woord te zijn zonder iets over de wedstrijd te zeggen. Ik had het allemaal goed voorbereid, een lijstje gemaakt van tien punten waar ik het in elk geval over wilde hebben. Zo had ik bijvoorbeeld de gedichten uitgedraaid van Willem Wilmink en Kees Buddingh’ - die ken ik natuurlijk niet uit mijn hoofd. Verder was het vooral improviseren.”

Waarom deed u dit?

„Ik merkte de afgelopen jaren dat ik steeds minder werk en ook andere wedstrijden kreeg. Zat ik daar een wedstrijd van FC Alblasserdam 8 te verslaan. Dat is op zich niet erg – ik doe het met plezier – maar na een tijdje merk je dat je steeds minder kijkers krijgt. Dat knaagde al 12,5 jaar – en daarom ben ik hier maar mee begonnen.”

Waarmee precies begonnen?

„Nou, ik heb bijvoorbeeld al jaren een beleggersrubriekje in de eerste helft van mijn wedstrijden. Dan bespreek ik investeringen die ik doe – als de kijkers dát eens hadden opgevolgd! – en daar zei tot mijn verbazing niemand wat van. Mijn collega’s niet, mijn chefs niet, dus ik maakte het steeds bonter. Maar telkens hoorde ik er niets van terug, alsof het niemand wat uitmaakte.”

Wat was het ergste?

„Dat het zo sneaky is gegaan. Eurosport had me al jaren geleden kunnen zeggen dat ze me niet meer wilden hebben, maar dat deden ze niet. Tijdens die late wedstrijden keek er toch niemand en zat ik er eigenlijk alleen voor mezelf. Het is niet dat ik eronder gebukt ging, maar het stak al die jaren. Het leek me daarom wel leuk om de laatste wedstrijd maar helemaal zelf in te vullen.”

Dus u wachtte tot de laatste wedstrijd …

„Ik had natuurlijk al in de wandelgangen bij Eurosport gehoord dat ze met Amerikaans voetbal gingen stoppen. Toen ze me een week voor de MLS-finale vertelden dat ze mij niet meer nodig hadden, heb ik gezegd wat me dwarszat, maar me nog wel ingehouden. Straks mocht ik die laatste wedstrijd niet meer doen.”

Want u had dit natuurlijk al lang in de planning?

„Absoluut.”