Voorlopig geen uitbreiding vluchten op Rotterdam Airport

De regionale luchthaven kon alleen uitbreiden wanneer helikopters en het traumateam van de politie werden verplaatst, maar dat is niet mogelijk.

De traumahelikopters blijven op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport
De traumahelikopters blijven op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport Foto Sem van der Wal/ANP

Het aantal commerciële vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA) kan voorlopig niet worden uitgebreid. Daarvoor moeten de helikopters en het traumateam van de politie worden verplaatst naar een andere locatie en dat is niet mogelijk. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Lansingerland.

RTHA kan onder de huidige omstandigheden niet uitbreiden, omdat het de geluidsgrenzen heeft bereikt. Helikoptervluchten verplaatsen zou geluidsruimte opleveren, waardoor er meer vliegtuigen kunnen landen en vertrekken vanaf de luchthaven. De locaties buiten de luchthaven die werden onderzocht, voldoen niet aan veiligheidseisen of zijn te ver gelegen van een snelweg.

‘Nieuw uitbreidingsplan’

De actiegroep Vereniging Bewoners tegen vliegtuigoverlast (BTV) is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Zij schrijven dat verplaatsing van de helikopters tot meer overlast zou leiden.

“De geluidsbelasting zou alleen maar een stukje verder opgeschoven worden en zou dus per saldo meer overlast voor meer mensen betekenen. Daarnaast zou het een oneigenlijke manier zijn om de ruimte voor commerciële vluchten te vergroten en zo plaats te maken voor extra vakantievluchten met bijbehorende toename van overlast en vervuiling.”

Voor de luchthaven is het besluit een grote tegenvaller. RTHA, geheel in handen van de Schiphol Group, probeert al jarenlang uit te breiden. De regionale luchthaven overweegt volgens RTV Rijnmond om volgend jaar een nieuw uitbreidingsplan in te dienen bij minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD).

In 2017 had de luchthaven bijna 50.000 vliegtuigbewegingen en maakten ongeveer 1,8 miljoen passagiers gebruik van RTHA.