Trumpblog

Trump kiest budgetdirecteur Mick Mulvaney als nieuwe stafchef

Mulvaney wordt al de derde stafchef sinds het aantreden van Donald Trump in januari 2017. Meerdere kandidaten weigerden de toppositie.

Nieuw Trumpblog

We sluiten dit blog af.

Trump kiest Mick Mulvaney als nieuwe stafchef

De chaotische zoektocht naar een nieuwe stafchef van het Witte Huis is ten einde. Donald Trump heeft op Twitter bekendgemaakt dat Mick Mulvaney de taken over gaat nemen van John Kelly. Mulvaney is op dit moment het hoofd van de dienst management en budget (OMB).

....I look forward to working with him in this new capacity as we continue to MAKE AMERICA GREAT AGAIN! John will be staying until the end of the year. He is a GREAT PATRIOT and I want to personally thank him for his service!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 14 december 2018

Eerder deze maand maakte Trump al bekend dat Kelly af zou zwaaien, maar hij had toen nog geen opvolger geregeld. Meerdere kandidaten weigerden vervolgens de post in de afgelopen weken. Daaronder ook de Republikeinse strateeg Nick Ayers, de eerste keus van Trump.

Toch wordt de stafchef van het Witte Huis gezien als een van de belangrijkste functionarissen in Washington. Mulvaney wordt al de derde stafchef sinds het aantreden van de president in januari 2017.

De nieuwe stafchef Mick Mulvaney nog in zijn rol als hoofd van de dienst management en budget aan tafel met president Donald Trump. Foto Shawn Thew

Een medewerker van het Witte Huis zegt tegen Reuters dat Trump hem heeft gekozen omdat hij hem graag mag en vanwege zijn politieke ervaring.

Trump had mooie woorden over voor vertrekkend stafchef John Kelly. Hij noemde hem op Twitter een "ware patriot" en dankt hem voor zijn diensten.

Cohen: Trump gaf wel opdracht tot betaling zwijggeld

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn voormalige advocaat Michael Cohen wel opdracht gegeven zwijggeld te betalen aan pornoster Stormy Daniels en model Karen McDougal, met wie hij een affaire zou hebben gehad. Dat zei Cohen vrijdag in een tv-interview met ABC News. Trump ontkende donderdag nog op Twitter dat hij opdracht gaf voor de betaling.

Twee weken voor de presidentsverkiezingen in 2016 kwam het nieuws van Trumps vermeende affaires naar buiten. Daarop is de vrouwen zwijggeld betaald. Het zou gaan om 130.000 dollar voor Daniels en 150.000 dollar voor McDougal. Trump was volgens Cohen “zeer bezorgd” over hoe de affaires de verkiezingen zouden beïnvloeden.

Als de uitspraak van Cohen bewezen kan worden is dat slecht nieuws voor Trump, omdat de betalingen zijn gedaan tijdens zijn presidentscampagne. Daarmee gelden de betalingen als campagnefinanciering. Die betalingen moeten altijd openbaar worden gemaakt en individuele schenkingen mogen niet hoger zijn dan 2.700 dollar.

Eerder deze week werd Cohen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, onder andere voor het betalen van het zwijggeld. “Ik wist dat wat ik deed verkeerd was”, zei Cohen. Ook kijkt hij nu anders naar Trump, over wie hij eerder zei nog “een kogel” te zullen opvangen. “Ik was loyaal aan iemand, die, eerlijk gezegd, geen loyaliteit verdient”.

'Onderzoek naar bestedingen donaties voor inauguratie Trump'

Federale aanklagers in Manhatten zijn een onderzoek gestart naar de inauguratie-commissie van president Donald Trump. Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag. De groep die Trumps officiële aanstelling in januari 2017 organiseerde, zamelde daarvoor een recordbedrag in: 107 miljoen dollar (ruim 94 miljoen euro). Bronnen melden aan de krant dat wordt gekeken of die donaties naar behoren zijn besteed.

Er wordt ook gekeken of sommige donoren die de grootste geldbedragen ter beschikking stelden, dat deden in ruil voor toegang tot de nieuwe president of zijn regering. Ook wordt gekeken of zij invloed konden uitoefenen op benoemingen of beleid. In dat geval zou sprake kunnen zijn van corruptie, schrijft de krant.

Het onderzoek kwam deels op gang nadat de zakelijke en andere documenten van Michael Cohen, Trumps voormalige advocaat, in beslag waren genomen in het kader van een ander federaal onderzoek. Cohen werd woensdag veroordeeld tot drie jaar celstraf, onder meer voor het betalen van zwijggeld aan vrouwen die zeggen affaires te hebben gehad met Trump.

Een bron zegt tegen The Wall Street Journal dat leden van de inhuldigingscommissie nog niet zijn opgeroepen door de aanklagers. Het Witte Huis wilde tegenover de krant niet reageren. De journalisten hebben niet kunnen vaststellen welke rekeningen of bestedingen specifiek in de belangstelling staan binnen het onderzoek. Eerdere belastingopgaven door de commissie geven wel inzicht in een aantal kostenposten: zo'n 77 miljoen dollar ging op aan conferenties en vergaderingen, 4 miljoen aan de kaartverkoop en 9 miljoen aan reiskosten.

De inauguratie van Donald Trump in januari 2017, als president van de Verenigde Staten. Foto Alexander Schippers/ ANP

Trump: ik had Cohen nooit moeten inhuren

President Trump concludeert dat hij "een fout heeft gemaakt" door ooit zijn ex-advocaat Michael Cohen in te huren. De vroegere raadsman en fixer werd woensdag veroordeeld tot drie jaar celstraf onder meer voor het betalen van zwijggeld aan vrouwen die zeggen affaires te hebben gehad met Trump.

Lees ook: De pitbull die zich tegen het baasje keerde

In een interview met Fox News woensdag marginaliseert de president het "laagdrempelig werk" dat Cohen voor hem deed. "Normaal gesproken neem ik goede mensen in dienst, maar dit is simpelweg gebeurd." De veroordeelde advocaat zegt in opdracht van Trump de illegale betalingen te hebben gedaan, waardoor de president mogelijk strafbaar is.

Maar Trump ontkent iets fout te hebben gedaan: de advocaat zou op eigen houtje gehandeld hebben. Daarnaast zou Cohen alleen schuld bekend hebben om de president "voor schut te zetten" en een lagere straf te krijgen.

De president heeft verschillende verdedigingstactieken aangehouden sinds duidelijk is dat Cohen vervolgd wordt. In april ontkende hij enige kennis van de betalingen, vervolgens noemde hij het nog "een simpele transactie" die niet strafbaar kon zijn.

Bekijk hier het Fox-interview met Trump:

Campagnegelden

In een reeks tweets eerder op donderdag hield Trump ook vol niets fout te hebben gedaan, en schoof hij alle schuld af op Cohen. De betalingen werden gedaan in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016, daarmee overtrad de advocaat volgens de rechtbank de Amerikaanse regels voor campagnefinanciering.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I never directed Michael Cohen to break the law. He was a lawyer and he is supposed to know the law. It is called “advice of counsel,” and a lawyer has great liability if a mistake is made. That is why they get paid. Despite that many campaign finance lawyers have strongly......

 

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....stated that I did nothing wrong with respect to campaign finance laws, if they even apply, because this was not campaign finance. Cohen was guilty on many charges unrelated to me, but he plead to two campaign charges which were not criminal and of which he probably was not...

 

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....guilty even on a civil basis. Those charges were just agreed to by him in order to embarrass the president and get a much reduced prison sentence, which he did-including the fact that his family was temporarily let off the hook. As a lawyer, Michael has great liability to me!

Cohen werkte jarenlang voor Trump en werd gezien als een van zijn trouwste paladijnen, totdat hij in de loop van het strafrechtelijk onderzoek zich tegen zijn vroegere baas keerde.

Tijdschrift geeft aannemen zwijggeld over buitenechtelijke relatie Trump toe

Het Amerikaanse tijdschrift The National Enquirer heeft toegegeven dat het 150.000 dollar (132.000 euro) heeft aangenomen om een verhaal over een buitenechtelijke affaire van Donald Trump en Playboy-model Karen McDougal niet te publiceren. Dat melden openbaar aanklagers woensdag. Het geld werd betaald door Trumps toenmalige advocaat en ‘fixer’ Michael Cohen met als doel de affaire uit de media te houden in de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016. American Media Inc., het moederbedrijf van The National Enquirer, wordt niet vervolgd voor het aannemen van het geld. Het mediabedrijf had namelijk meegewerkt aan het strafonderzoek. American Media Inc. belooft zijn interne procedures en toezicht te verbeteren. McDougal meldde in maart dat ze tien maanden een verhouding met Trump had gehad en <a href=”https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/20/nog-een-vrouw-wil-onde[/up]