Time: journalisten Person of the Year

Jamal Khashoggi en een aantal andere journalisten die „grote risico’s hebben genomen” op zoek naar de waarheid, zijn dinsdag door Time Magazine uitgeroepen tot Person of the Year. Het Amerikaanse tijdschrift deelt sinds 1927 de titel uit aan de meest invloedrijke persoon (of personen) van het voorbije jaar. Vorig jaar riep Time Magazine #MeToo tot meest invloedrijke ‘persoon’.

Time duidt de journalisten gezamenlijk aan als ‘The Guardians’, poortwachters of beschermers van het vrije woord. Naast Khashoggi, die voor The Washington Post kritisch schreef over het regime in Saoedi-Arabië en in oktober werd vermoord, gaat het om de Filippijnse Maria Ressa, Wa Lone en Kyaw Soe Oo uit Myanmar, en de redactie van de door een schietpartij getroffen Amerikaanse krant de Capital Gazette in Annapolis, Maryland.

Maria Ressa is de oprichter van de populaire Filippijnse nieuwssite Rappler die kritisch bericht over de regering van president Rodrigo Duterte. Haar hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd. Wa Lone and Kyaw Soe Oo van het persbureau Reuters zijn in Myanmar veroordeeld tot zeven jaar cel wegens het in bezit hebben van geheime overheidsdocumenten. (NRC)