Thailand

Junta kondigt terugkeer naar de democratie aan

De Thaise militaire leiding die het land sinds de coup van 2014 regeert, heeft verkiezingen aangekondigd. De Thai mogen op 24 februari volgend jaar naar de stembus en politieke partijen zijn vrij om campagne te voeren. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een op dinsdag gepubliceerde verklaring van de autoriteiten. Eerder bevroren banktegoeden van politici worden weer vrijgegeven.

In 2014 greep het leger de macht nadat het Constitutionele Hof premier Yinluck Shinawatra uit haar functie had gezet, omdat zij haar positie zou hebben misbruikt. Daaraan gingen maanden van straatprotesten vooraf. Het was de twaalfde militaire staatsgreep sinds het einde van de absolute monarchie in 1932.

Sindsdien hebben de nieuwe machthebbers onder leiding van premier Prayuth Chan-ocha een nieuwe grondwet opgesteld, waardoor zij invloed op de politiek blijven houden. Zo mogen zij de Senaat samenstellen.

Politieke partijen hebben in september al de vrijheid teruggekregen om zich te organiseren. Waarschijnlijk worden de verkiezingen een race tussen twee bewegingen: de populistische Pheu Thai van oud-premier Shinawatra die veel steun geniet op het platteland, en de militaire en koningsgezinde elite in Bangkok die eigen politieke partijen heeft. (NRC)