Sky stopt per 2020 als sponsor van de succesvolle wielerploeg

Een nieuwe sponsor is nog niet gevonden. Voor komend seizoen wil de ploeg ‘het verhaal’ van Sky ‘zo sterk mogelijk afsluiten’.

Geraint Thomas won met Team Sky dit jaar de Tour.
Geraint Thomas won met Team Sky dit jaar de Tour. Foto Philippe Wojazer/Reuters

Het aankomende wielerseizoen wordt het laatste voor Team Sky - in ieder geval in naam. Het Britse mediabedrijf stopt vanaf 2020 als hoofdsponsor van de succesvolle wielerploeg, heeft het woensdag bekendgemaakt. Een nieuwe geldschieter is nog niet gevonden, maar de Britse ploeg zegt verder te willen als er een nieuwe passende sponsor wordt gevonden.

“Dit nieuws is voor velen ongetwijfeld een verrassing maar, zoals jullie misschien weten is er de laatste tijd veel veranderd bij Sky”, schrijft de ploeg in een brief aan de fans. Het mediabedrijf gaat naar eigen zeggen een “nieuwe fase in zijn ontwikkeling” in en zegt daarom te moeten stoppen met de sponsoring. Ook 21st Century Fox, aandeelhouder van Sky, trekt zich terug.

Sky is sinds 2008 betrokken bij het fietsen. Doel is altijd geweest om meer Britten aan het wielrennen en fietsen te krijgen, zeg het bedrijf in een verklaring. Een Britse tourwinnaar was daar onderdeel van. Inmiddels is de ploeg daar in drievoud in geslaagd: Bradley Wiggins in 2012, Chris Froome won vier keer (2013, 2015, 2016 en 2017) en Geraint Thomas kwam dit jaar nog in Parijs in het geel over de streep.

Ondanks alle sportieve resultaten heeft de ploeg ook veel kritiek te verduren gekregen. Zo was dit voorjaar kopman Froome nog onderwerp van dopingonderzoek omdat in zijn bloed in 2017 een te hoge concentratie salbutamol was gemeten. Wielerunie UCI besloot echter vlak voor de start van de Tour de France dat er “geen overtreding van het dopingreglement” is geweest. Enkele maanden eerder werd in een onderzoek van het Britse Lagerhuis Bradley Wiggins al eens met dopinggebruik in verband gebracht. Zijn ploeg zou daarin een rol gespeeld hebben.

‘Niets ligt vast’

Een nieuwe sponsor is volgens Sky nog niet gevonden. “We kunnen niet voorspellen wat er vanaf 2020 zal gebeuren en niets ligt vast”. De ploeg wil alleen verder als de geldschieter bereid is op langere termijn samen te werken, en bovendien de “ethos” en “waarden” van de ploeg onderschrijft. Het team is gewend met een relatief groot budget te werken.

Voor de start van de Tour de France in juli moet er meer duidelijkheid komen over de toekomst van de ploeg. Voor dit seizoen verandert er niets, schrijft de ploeg in de brief:

“We willen het verhaal van Team Sky allemaal zo sterk mogelijk afsluiten. We zijn als team gemotiveerder dan ooit tevoren.”