Rusland: mijd ‘gele hesjes’ bij de Erasmusbrug en het Binnenhof

Gele hesjes Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Russen alert te zijn bij een bezoek aan Nederland. Aangeraden wordt om plaatsen waar mogelijk „sociale protesten” worden gehouden, te mijden.

De ‘gele hesjes’ lijken in Nederland actiever op Facebook dan op straat.
De ‘gele hesjes’ lijken in Nederland actiever op Facebook dan op straat. Foto Remko de Waal/ANP

Op Twitter noemt het ministerie specifiek de Erasmusbrug en het Binnenhof.

De vraag is waar het situatie- en crisiscentrum van het ministerie, dat de waarschuwing uitgeeft, die op baseert. De ‘gele hesjes’ lijken in Nederland actiever op Facebook dan op straat. In Rotterdam en Den Haag kwamen afgelopen weekend tussen de 200 en 250 demonstranten op het protest af. In tegenstelling tot in Frankrijk bleef het rustig.

Russische media, waaronder de staatsnieuwssite Sputnik en staatsnieuwszender RT, verslaan de protesten in Frankrijk uitvoerig. Ook demonstraties in België en Nederland worden gevolgd, waarbij wordt gesuggereerd dat die net zo groot kunnen worden. Of het druk wordt, is de vraag: op het evenement in Den Haag hadden zich woensdag ruim 250 gebruikers op ‘aanwezig’ gezet.

Lees ook: Dit vinden de lezers van NRC van de ‘gele hesjes’