Ronde van Spanje start in 2020 in Utrecht

Wielrennen In 2015 was de stad al het decor voor de start van de Tour de France en in 2010 deed de Giro Utrecht aan. Drie grote rondes die dezelfde plaats aandoen is uniek volgens burgemeester Jan van Zanen.

De Tour de France begon in 2015 in Utrecht met een individuele tijdrit, die gewonnen werd door Rohan Dennis (hier in de gele trui).
De Tour de France begon in 2015 in Utrecht met een individuele tijdrit, die gewonnen werd door Rohan Dennis (hier in de gele trui). Foto BAS CZERWINSKI/ANP

De Ronde van Spanje start in 2020 met een ploegentijdrit in Utrecht. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens een presentatie in Utrecht, nadat Vuelta-directeur Javier Guillén de komst maandag bevestigde tegenover de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.

De Vuelta – met de Tour de France en de Giro d’Italia een van de drie belangrijke wielerrondes – verblijft in augustus 2020 drie dagen in Nederland. De tweede etappe begint in Den Bosch en eindigt in Utrecht. De derde etappe trekt door Noord-Brabant met Breda als start- en finishplaats.

Utrecht heeft een geschiedenis als stad die door de grote wielerrondes wordt bezocht. In 2010 deed de Giro d’Italia Utrecht aan, na de start in Amsterdam dat jaar. En in 2015 begon de Ronde van Frankrijk in Utrecht. De Australiër Rohan Dennis won destijds de proloog. Een dag later werd er naar Zeeland (Neeltje Jans) gekoerst.

Volgens de Utrechtse burgemeester Van Zanen is het uniek dat de drie grote rondes dezelfde stad aandoen. „Utrecht is een echte fietsstad en met deze start de enige stad ter wereld tot nu toe die de drie grote wielerrondes mag verwelkomen.”

Financiering

De gemeente Utrecht heeft een coördinerende rol in het geheel. In januari 2019 wordt een projectorganisatie opgericht.

De komst van de Vuelta naar Nederland wordt gefinancierd door de gemeenten Breda, Den Bosch, Utrecht en de provincies Noord-Brabant en Utrecht. Daarnaast wordt ook de private sector betrokken bij de financiering en wordt een aanvraag gedaan bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het wordt de 75ste editie van de Ronde van Spanje en het is de tweede keer dat het evenement in Nederland start. In 2009 was de start op het TT-circuit van Assen. De individuele tijdrit werd gewonnen door de Zwitser Fabian Cancellara.

Dit weekend werd bekend dat Rotterdam de start van de Tour de France wil organiseren. De gemeente heeft zich kandidaat gesteld voor de proloog in 2023, 2024 of 2025. Rotterdam was in 2010 al het decor van de Tourstart.