Opgestapt PVV-Kamerlid: kreeg geen enkele steun van partij

M/V in het nieuws PVV’er Gerbrands vertrekt uit de Tweede Kamer. Na de zelfdoding van collega en vriendin Willie Dille voelde zij geen steun in de fractie.

Karen Gerbrands tijdens het afleggen van de eed voor haar derde periode in de Tweede Kamer.
Karen Gerbrands tijdens het afleggen van de eed voor haar derde periode in de Tweede Kamer. Foto ANP/Remko de Waal

Tweede Kamerlid Karen Gerbrands (PVV) had een „warme deken van steun verwacht” toen partijgenoot en goede vriendin Willie Dille in de zomer van 2018 zelfmoord had gepleegd. Ze hoopte op medeleven van haar PVV-fractiegenoten in de Tweede Kamer. „De kille waarheid is dat ik me nog nooit zo alleen heb gevoeld. Daardoor voel ik me niet meer thuis in deze fractie.”

Met die woorden, voorgelezen door Kamervoorzitter Khadija Arib, nam Gerbrands woensdagmiddag afscheid van de Tweede Kamer. Ze nam op die manier publiekelijk afstand van haar eigen fractie en gaf zo een klein inkijkje in wat zij haar „politieke familie” noemde. In een „verschrikkelijk jaar” had die haar geen „steun en medeleven” geboden.

Gerbrands (51) was verpleegkundige voordat ze in 2010 voor de PVV in de Tweede Kamer kwam. Haar Kamerlidmaatschap omvat drie periodes: tussen 2010 en 2012 en in 2015 verving ze Fleur Agema tijdens haar zwangerschapsverlof, na de verkiezingen vorig jaar maart keerde ze weer terug. Gerbrands was woordvoerder zorg en sport, hoewel Agema veel meer het PVV-gezicht is als het gaat om gezondheidszorg.

Haagse PVV

Gerbrands viel vooral op door haar werk als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag. Bij de raadsverkiezingen van dit jaar was ze lijsttrekker. Ze koos voor één van de hardste anti-islamprogramma’s van alle dertig PVV-gemeenteraadsfracties in het land. De PVV in Den Haag wilde uitkeringen stopzetten van mensen die geen Nederlands spreken, de moskeeën in de stad sluiten en subsidies aan islamitische instellingen stopzetten. Het past bij Gerbrands, die zichzelf in het AD eens omschreef als „een keiharde PVV’er” – „what you see is what you get”. De verkiezingen in Den Haag liepen niet goed af. De PVV ging van zeven naar twee zetels en was niet langer de tweede partij van de stad. Onder haar leiding was in aanloop naar de verkiezingen ruzie ontstaan in de fractie en onder potentiële kandidaten. Het werd zo ernstig, dat Gerbrands vlak voor de verkiezingen op zoek moest naar nieuwe kandidaten.

Gerbrands zei het niet erg te vinden, want ze eist trouw van haar mensen. „Ik ben helemaal klaar met al die gefrustreerde mensen die de partij waar ze eens onderdeel van waren of wilden worden nu proberen schade toe te brengen. Ze moeten zich schamen”, zei ze tegen NRC.

Lees ook de reconstructie van NRC over de problemen in de Haagse PVV-gemeenteraadsfractie.

Zelfdoding Willie Dille

Afgelopen zomer werd de PVV getroffen door een persoonlijk drama. Willie Dille pleegde zelfmoord. In een emotioneel filmpje op Facebook zei ze ontvoerd en verkracht te zijn door een groep moslims die het doel zouden hebben haar werk in de Haagse gemeenteraad te dwarsbomen. Ze deed geen aangifte, maar voelde zich in de steek gelaten door de Haagse burgemeester Krikke en de politie.

Gerbrands verloor niet alleen een collega, maar ook een dierbare vriendin. Ze was ook bestuurslid van Dilles stichting, die thuiszorg aan zieke kinderen mogelijk maakte. Ze was diep geraakt door het overlijden van Dille, maar bleef die weken strijdbaar. „Wij zullen doorstrijden, zodat haar dood niet voor niets is geweest”, schreef ze. De laatste maanden werd ze zelden meer gezien in Kamer. Gerbrands zal „met liefde terugkeren in de zorg”. Ze blijft fractieleider in Den Haag.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.