Onderwijsbond pleit voor vierdaagse schoolweek wegens lerarentekort

Volgens de wet zijn vierdaagse schoolweken verboden. De Inspectie zal schoolbesturen die meegaan met de AOb hierop aanspreken.

Stakende leraren tijdens een optocht in Rotterdam.
Stakende leraren tijdens een optocht in Rotterdam. Foto Koen van Weel/ANP

De Algemene Onderwijsbond (AOb) pleit voor de invoering van een vierdaagse schoolweek, hoewel dat volgens de wet niet mag. Door het groeiende lerarentekort in het basisonderwijs is het voor sommige scholen lastig om vijf dagen les te geven met bevoegde docenten. Daarom roept AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen woensdag in Trouw scholen die te weinig leerkrachten hebben, op vier dagen les te geven.

Hiermee zouden scholen overvolle klassen kunnen voorkomen. Ook zouden met een vierdaagse schoolweek minder mensen zonder onderwijsbevoegdheid voor de klas hoeven te staan. Verheggen noemt de oplossing “pijnlijk”, maar volgens haar laat deze zien wat de omvang van het lerarentekort is. Zij doet een uitgesproken oproep aan het kabinet om meer geld te steken in het onderwijs.

Lees ook: Gezocht: meester/juf (1.000 euro)

Wettelijk is het verboden om het hele jaar met vierdaagse schoolweken te werken. Het aantal vierdaagse roosters is gemaximeerd op zeven weken per jaar. Basisschoolleerlingen moeten in totaal minstens 7.520 uur les krijgen. De Onderwijsinspectie zal deze wet dan ook handhaven, een woordvoerder wil niet speculeren of vierdaagse schoolweken in de toekomst mogelijk gedoogd zullen worden.

“Het ministerie is nu aan zet. Van de wet mag het nu simpelweg niet, dus als scholen op eigen houtje een vierdaagse schoolweek instellen, zullen wij het bestuur daarop aanspreken.”

Scholen zouden volgens de Aob met een vierdaagse schoolweek wel verantwoordelijk moetem blijven voor de opvang van de leerlingen als hun ouders moeten werken, schrijft Trouw. In de Zaanstreek hebben enkele scholen al eerder tijdelijk een vierdaagse schoolweek ingevoerd. Hoewel de personeelsproblemen hier grotendeels zijn opgelost, voorziet het schoolbestuur in het nieuwe jaar opnieuw tekorten, zegt het schoolbestuur tegen Trouw.

Kinderopvang

Een woordvoerder van minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) zegt woensdagochtend dat het “aan scholen is om te kiezen wat voor hen de meest verantwoorde oplossing is”. Volgens haar zal de regel van maximaal zeven weken een vierdaags rooster voorlopig niet verruimd worden.

De “verantwoorde oplossingen” zijn vastgelegd in de zogenoemde Handreiking Lerarentekort, die vorige maand is gepubliceerd. Een van de oplossingen die geboden wordt, is het aanbieden van lessen door niet-bevoegde docenten - denk aan muziekles door een kunstenaar. Vanuit de onderwijssector wordt hier kritisch op gereageerd. Zo spreekt de AOb in Trouw van “kinderopvang” in plaats van onderwijs.

Het ministerie is bezig met “een grote integrale aanpak” van het probleem, zegt de woordvoerder, waarbij “naar alle opties gekeken wordt”. Zij kan niet zeggen of het kabinet meer geld uit zal trekken om het probleem te bestrijden.

Lees ook: Kom vooral bij ons werken, schreeuwen de scholen

Het lerarentekort in het basisonderwijs is al jaren een groeiend probleem. Volgens een raming van het ministerie van Onderwijs zal het tekort in 2022 opgelopen zijn tot 4.100 voltijdbanen, in 2027 zelfs tot 11.000. De werkdruk in het onderwijs is hoog, de leraren ervaren hun werk als emotioneel belastend en de lonen liggen laag.