OM wil liquidatie-onderzoek uitbreiden met moord op Martin Kok

De verdachte van de moord op Kok, Achraf B., zou ook bij twee andere liquidaties betrokken zijn geweest.

De club in Laren die Kok bezocht voor hij werd geliquideerd.
De club in Laren die Kok bezocht voor hij werd geliquideerd. Foto Jeroen Jumelet/ANP

De strafzaak over de moord op misdaadblogger Martin Kok wordt mogelijk ondergebracht in het grotere onderzoek dat loopt naar een reeks liquidaties die wordt gelinkt aan de voortvluchtige crimineel Ridouan T. Woensdag maakte het Openbaar Ministerie deze wens bekend tijdens een zitting in de zaak-Kok, meldt persbureau ANP.

De Utrechtse Achraf B. wordt ervan verdacht Kok te hebben vermoord. Dezelfde B. is als verdachte aangemerkt in de zaken rondom de vergismoord op Hakim Changachi in januari 2017 en de liquidatie van Samir Erraghib in 2016.

Deze twee moorden zijn opgenomen in een groot rechercheonderzoek naar liquidaties door een organisatie die vermoedelijk onder leiding staat van Ridouan T., een Marokkaans-Nederlandse crimineel die voortvluchtig is. De mogelijke betrokkenheid van Achraf B. bij de liquidaties kwam twee maanden geleden aan het licht, toen hij al vastzat voor de moord op Kok.

Lees ook ons profiel over Martin Kok: ‘Met één been in de onderwereld’

Vlinderscrime

Guy Weski, de advocaat van B., hoopt dat de zaak rond de dood van Kok niet wordt ondergebracht in het grotere onderzoek. Hij vreest voor “disproportionele vertraging”. De rechtbank beslist op 25 januari hoe het strafproces verder zal verlopen.

Martin Kok werd in december 2016 doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Kok, zelf ook meermaals veroordeeld voor onder meer doodslag, beheerde de website Vlinderscrime.nl. Hier bracht hij nieuwtjes over de criminele wereld. Kok schreef in de maanden voor zijn dood herhaaldelijk over Ridouan T., onder meer dat hij een “moordcommando” runt.