‘Nederlandse warenhuizen Hudson’s Bay draaien 80 miljoen euro verlies’

De nieuwe eigenaren van het bedrijf sluiten ontslagen niet uit, schrijft De Telegraaf. Hudson’s Bay heeft dertien vestigingen in Nederland.

Interieur van een vestiging van Hudson's Bay in Amsterdam.
Interieur van een vestiging van Hudson's Bay in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ ANP

De dertien warenhuizen van Hudson’s Bay in Nederland draaien dit jaar meer dan 80 miljoen euro verlies. Dat blijkt uit interne stukken van het bedrijf waar De Telegraaf over beschikt. Een ontslagronde wordt niet uitgesloten. Bij het van oorsprong Canadese bedrijf in Nederland werken 1.800 mensen.

Volgens een woordvoerder gaat er iets gebeuren, maar moeten de “nieuwe eigenaren nog besluiten nemen”. In september kreeg een fusiebedrijf van de twee grootste Duitse warenhuizen Karstadt en Kaufhof leiding over de Nederlandse vestigingen van Hudson’s Bay. De meerderheidsaandeelhouder van het moederbedrijf is het Oostenrijkse Signa Retail Holdings van miljardair René Benko.

Lees hier de reconstructie: Hudson’s Bay, een jaar van gefnuikte ambities

Veel problemen

Hudson’s Bay is nog maar een jaar aanwezig in Nederland. Het Canadese bedrijf hoopte te profiteren van het wegvallen van Vroom & Dreesmann en het Nederlandse publiek warm te maken voor een chiquere variant van het warenhuis. Met enige vertraging werden in september 2017 vestigingen geopend in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda.

Uit een reconstructie van NRC bleek dat er in het eerste jaar veel mis ging bij het warenhuis. Hudson’s Bay had moeite om de voorraad in winkels te krijgen en van de beloofde extra gastvrijheid voor bezoekers kwam weinig terecht. Veel klanten bezochten uit nieuwsgierigheid een filiaal, maar kochten vrijwel niets.

De uitbreiding van Hudson’s Bay lijkt nog wel door te gaan. Volgend jaar worden er in Utrecht en Amstelveen twee vestigingen geopend. Voor deze filialen zijn langlopende leaseovereenkomsten getekend, schrijft De Telegraaf.