Medische ethiek

D66 en VVD zoeken grens van de coalitie op met voorstel over 13-wekenecho

Regeringspartijen D66 en VVD willen dat de regering onderzoek doet naar het invoeren van een 13-wekenecho voor zwangere vrouwen. Dit voorstel deden de partijen dinsdagavond in de Tweede Kamer en krijgt vermoedelijk volgende week een meerderheid.

De wens voor een extra uitgebreide echo voor zwangere vrouwen gaat in tegen het verkiezingsprogramma van medecoalitiepartij ChristenUnie. Die partij vindt dat meer screening zal leiden tot minder „acceptatie van anders-zijn in onze samenleving”.

In 2016 adviseerde de Gezondheidsraad de extra echo in te voeren, zei Kamerlid Vera Bergkamp (D66). Ongeveer de helft van de ernstige afwijkingen die nu worden opgespoord bij de 20-wekenecho zou eerder ontdekt kunnen worden, waardoor volgens de Gezondheidsraad langer tijd is voor vervolgonderzoek en de eventuele beslissing de zwangerschap te beëindigen. Dat mag tot 24 weken.

D66 en VVD zoeken met het voorstel de grenzen op van de coalitie – maar gaan daar niet overheen. De coalitiepartijen hebben afgesproken om niet zomaar grote beslissingen over medische ethiek af te dwingen in de Tweede Kamer, maar eerst te kiezen voor maatschappelijk debat en onderzoek. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) zei dat hij „niet wegloopt” voor de 13-wekenecho. Hij wil wel in gesprek met experts voordat hij nieuw onderzoek steunt.

D66 en VVD kwamen ook met een ander voorstel dat gevoelig ligt voor ChristenUnie. De partijen willen dat het organisaties die hulp bieden aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn, wordt verboden om voor of tegen abortus te pleiten. Die motie gaat specifiek over Siriz, een organisatie die via telefoon- en chatgesprekken hulp biedt aan vrouwen.

Lees ook: zo leidde keuzehulp aan onbedoeld zwangere vrouwen tot een barstje in de coalitie.Siriz komt voort uit de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK), sterk tegenstander van abortus. Siriz wordt gesponsord door VBOK én krijgt subsidie van de overheid. Diezelfde overheid eist dat keuzehulp neutraal is. Dat is volgens D66, VVD en enkele oppositiepartijen niet het geval, onder meer omdat Siriz de Week van het Leven sponsort – een evenement tegen abortus.

D66 en VVD willen dat Siriz, of andere hulporganisaties, zich niet meer op die manier mogen mengen in het maatschappelijk debat. ChristenUnie is kritisch over dat voorstel.