Jos B. ontkent doden Nicky Verstappen, blijft vastzitten

Woensdag was de eerste zittingsdag in de rechtszaak tegen Jos B. Hij wordt ervan verdacht Nicky Verstappen in 1998 te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood.

Gerald Roethof, de advocaat van B., komt aan bij de rechtbank.
Gerald Roethof, de advocaat van B., komt aan bij de rechtbank. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Jos B. heeft woensdagochtend in de rechtszaal ontkend dat hij Nicky Verstappen heeft misbruikt, ontvoerd en gedood. Wel heeft verdachte bekend dat hij kinderporno heeft opgezocht, in eigen woorden vanuit “interesse in fotografie”. De rechtbank besloot een verzoek tot voorlopige vrijlating af te wijzen.

Lees meer over de zitting: Jos B. acht de tijd nog niet rijp om te verklaren over Nicky Verstappen

Het was de eerste zittingsdag in de zaak tegen de 56-jarige B. Hij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de verdwijning van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. De jongen verdween destijds tijdens een zomerkamp en werd een dag later dood teruggevonden. Pas dit jaar kwam B. in beeld, vanwege een positieve match bij een groot DNA-verwantschapsonderzoek.

Dna-sporen

B.’s DNA-sporen werden gevonden op de kleding van Verstappen. Ook is de man in de nacht dat de jongen overleed gesignaleerd in de buurt van de vindplek van zijn lichaam. Destijds verklaarde hij bij de politie dat hij post rondbracht voor de scouting. Tot nu toe beriep B. zich op zijn zwijgrecht, eerder verklaarde hij “als de tijd rijp is” te zullen verklaren.

Woensdag ontkende B. enige betrokkenheid bij de verdwijning: “Wat ik ook moeilijk vind is het aanhoren van de feiten waarvan ik verdacht word. Het is moeilijk voor mij om te zien in welke situatie ik terecht ben gekomen en dat ik in detentie zit.” Zijn advocaat hield vol dat dna-sporen alleen geen overtuigend bewijs was dat B. de dader is, temeer omdat er ook dna van anderen op de kleding van het slachtoffer was gevonden. Ook zou niet zijn bewezen dat Nicky daadwerkelijk is misbruikt.

Maar voor de officier van justitie is er voldoende bewijs dat B. de dader is, onder meer vanwege zijn bewezen voorliefde voor jongens in het verleden. De rechter besloot de verdachte vast te houden, de volgende zitting is op 8 maart.

NRC-redacteur Kim Bos was aanwezig in de rechtbank van Maastricht. Lees hier de rechtszaak tegen B. terug

Lees ook: DNA linkt Jos B. aan Nicky Verstappen. Hoe nu verder?