Invallen bij extreem-rechtse Blood & Honour Duitsland

Vier verdachten die de verboden neonazi-groepering nieuw leven zouden willen inblazen, werden opgepakt.

Duitse politie heeft landelijk invallen gedaan bij personen die deel uit zouden maken van de verboden groepering Blood & Honour.
Duitse politie heeft landelijk invallen gedaan bij personen die deel uit zouden maken van de verboden groepering Blood & Honour. Foto Ronald Wittek/EPA

De Duitse politie heeft op verschillende plekken in het land invallen gedaan in verband met een onderzoek naar de verboden extreem-rechtse groepering Blood & Honour. Daarbij werden volgens justitie vier verdachten opgepakt, melden Duitse media.

Lees ook: De neonazi’s moordden. Maar hadden ze dat ook zelf bedacht?

De invallen maken deel uit van een onderzoek naar twaalf personen die de groep nieuw leven in zouden willen blazen. Er werden vijftien panden doorzocht. Acht acties waren in Beieren, drie in Thüringen, twee in Baden-Württemberg. Ook in Hessen en in Saksen-Anhalt werd een inval gedaan.

De ‘Blood & Honour Division Deutschland’ werd in 2000 verboden omdat de groepering volgens justitie gevaarlijke en verboden ideeën verspreidde. Dat deed het onder meer via cd’s met extreem-rechtse muziek en door neonazi-artikelen te verkopen.

De van origine Britse beweging, die banden had met de extreem-rechtse NPD, stond erom bekend skinhead-concerten te organiseren. De afgelopen jaren zou Blood & Honour volgens Duitse autoriteiten weer aan een opmars zijn begonnen.

Terreurcel uit Saksen opgerold

Duitse autoriteiten rolden in oktober een nieuwgevormde extreem-rechtse terreurcel op uit de Oost-Duitse staat Saksen. Die groepering, Revolution Chemnitz, zou van plan zijn geweest om aanslagen te plegen op buitenlanders en politieke tegenstanders.

Zes mannen werden toen opgepakt. Een zevende verdachte, de vermoedelijke groepsleider, was al eerder vastgezet.