Huawei-directeur Meng Wanzhou op borgtocht vrij

Meng zat tien dagen vast in een Canadese cel nadat zij op verzoek van de Verenigde Staten was aangehouden. De borg bedroeg 10 miljoen Canadese dollar.

Verslaggevers bij de woning van Meng, die ook al een bewaker voor de deur heeft. 's Nachts heeft de financieel directeur van Huawei huisarrest.
Verslaggevers bij de woning van Meng, die ook al een bewaker voor de deur heeft. 's Nachts heeft de financieel directeur van Huawei huisarrest. Foto Rich Lam/AFP

Huawei-bestuurder Meng Wanzhou is op borgtocht vrijgekomen. De borg voor de financieel directeur van het Chinese telecombedrijf was door het hooggerechtshof van Brits Columbia vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), meldt persbureau AP.

Meng is een aantal voorwaarden opgelegd. Ze moet een enkelband dragen, heeft haar paspoorten moeten inleveren en ze mag de regio Vancouver niet verlaten. Tussen 23.00 uur ‘s avonds en 06.00 uur ‘s ochtends moet ze thuisblijven. De uitspraak van het Hof werd door het aanwezige publiek met applaus beantwoord. De zaal zat vol mensen van Chinees-Canadese komaf, die de Huawei-directeur kwamen steunen. Meng zelf wilde niet reageerde op vragen van journalisten die buiten stonden te wachten. Ze werd na afloop door beveiligers in een zwarte auto weggevoerd.

Lees ook het NRC-commentaar over de Huawei-zaak

Iran

Meng werd begin deze maand in Vancouver aangehouden, op verzoek van de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen haar ervan tegenover Amerikaanse financiële instellingen waarmee Huawei zaken deed gelogen te hebben over de activiteiten van Huawei in Iran. Die instellingen liepen daarmee het gevaar aansprakelijk gesteld of vervolgd te worden, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. De VS hebben sancties ingesteld tegen Iran. Overtreding daarvan door bedrijven kan leiden tot zware straffen en/of hoge boetes.

De zaak leidt tot diplomatieke frictie tussen China, de VS en Canada. De Canadezen hebben een handelsmissie naar China afgeblazen, uit vrees voor vergelding in de vorm van aanhoudingen. Dinsdag werd volgens AP, enkele uren voor de aanhouding van Meng, een voormalige Canadese diplomaat opgepakt in Beijing. Hoewel de aanhouding formeel niet in verband is gebracht met de zaak-Meng, wordt daar in Canada wel van uitgegaan. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi bezwoer alles in het werk te stellen om “pesterijen die inbreuk maken op de legitieme rechten en belangen van Chinese burgers” te verhinderen.

De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag in een interview met persbureau Reuters dat hij overweegt in te grijpen in het proces tegen Meng als dat zou helpen bij het bereiken van een handelsakkoord met China.