Hongarije krijgt nieuwe rechtbanken onder gezag minister

Critici vrezen de autoritaire richting waar Hongarije onder Orbán op afkoerst. De rechtbanken buigen zich onder meer over verkiezingen en corruptie.

Het Hongaarse parlement heeft woensdag een wet aangenomen om nieuwe rechtbanken op te zetten onder het gezag van de minister van Justitie.
Het Hongaarse parlement heeft woensdag een wet aangenomen om nieuwe rechtbanken op te zetten onder het gezag van de minister van Justitie. Foto Attila Kisbenedek/AFP

De Hongaarse minister van Justitie mag straks aparte administratieve rechters aanstellen die verantwoordelijk zijn voor overheidskwesties. Het voorstel om de nieuwe rechtbanken op te stellen werd volgens persbureau Reuters woensdag weinig verrassend aangenomen door het parlement, waar premier Orbán’s partij Fidesz de benodigde tweederde meerderheid heeft. De stemming was daarom meer een formaliteit. Critici vrezen voor een verdere ondermijning van de rechtsstaat in het Oost-Europese land.

De betreffende rechtbanken zullen zich buigen over belastingen en verkiezingen, maar ook over corruptie en machtsmisbruik door bijvoorbeeld de politie. Momenteel vallen dergelijke zaken nog onder het gebruikelijke administratieve rechtssysteem. Volgens de regering zullen onafhankelijke rechters aangesteld worden die het werk efficiënter kunnen uitvoeren. De nieuwe rechtbanken, inclusief een hoger gerechtshof, gaan in 2020 al aan de slag.

De minister van Justitie zal echter verantwoordelijk zijn voor de aanstelling van rechters en de de budgetten van de rechtbanken. Op die manier zou de politiek macht kunnen uitoefenen op de rechtsgang. Oppositieleiders probeerden de stemming in het parlement tevergeefs met gefluit en gejoel te verstoren.

‘Bedreiging rechtsstaat’

“Het betekent een serieuze bedreiging voor de rechtsstaat en het is in strijd met de waarden die Hongarije heeft getekend toen het zich aansloot bij de Europese Unie”, schrijft de Europese actiegroep Helsinki Committee in een verklaring.

Het Europees Parlement stemde in september in met een inwerkingstelling van artikel 7 tegen Hongarije omdat Boedapest systematisch de rechtstaat zou ondermijnen. Deze ‘nucleaire optie’ kan er in het uiterste geval toe leiden dat het land zijn stemrecht aan Europese vergadertafels verliest.

De in eigen land zeer populaire Orbán verwierp de kritiek, Hongarije besloot naar het Europees Hof te stappen.