Handelsoorlog

‘China beoogt lagere importheffingen op Amerikaanse auto’s’

China is van plan de importtarieven op Amerikaanse auto’s te verlagen. Dat hebben bronnen rond de Chinese regering dinsdag gezegd tegen persbureau Bloomberg. De Amerikaanse president Donald Trump beweerde eerder al dat de Chinese president Xi Jinping hem tariefverlagingen had toegezegd. Volgens Bloomberg zou het importtarief verlaagd worden van 40 procent naar het reguliere tarief van 15 procent, dat ook autofabrikanten uit andere landen betalen voor export naar China. Eerder deze maand werden de VS en China het tijdens een G20-bijeenkomst eens over een pauze in hun handelsoorlog. Die wapenstilstand kwam direct onder druk te staan door de arrestatie in Canada van Meng Wanzhou, de financieel directeur van het Chinese telecombedrijf Huawei, in opdracht van de Amerikaanse justitie. Wanzhou zou het handelsembargo met Iran hebben overtreden. Trump zei dinsdag tegen persbureau Reuters dat hij bereid is om zich te mengen in de strafzaak tegen Wanzhou, als dat een handelsakkoord met China dichterbij brengt. De Huawei-bestuurder kwam dinsdag op borgtocht vrij. (NRC)