Franse justitie: ‘Dader schietpartij Straatsburg bij autoriteiten bekend’

De 29-jarige Cherif Chekatt is al 27 keer veroordeeld voor diefstal en geweldpleging en stond bekend als geradicaliseerd. Een motief is nog niet vastgesteld.

Franse politieagenten bewaken het centrum van Straatsburg, waar de kerstmarkt dinsdagavond werd afgezet na de schietpartij.
Franse politieagenten bewaken het centrum van Straatsburg, waar de kerstmarkt dinsdagavond werd afgezet na de schietpartij. Foto Patrick Seeger/EPA

De Franse politie heeft woensdagmiddag de identiteit bekendgemaakt van de vermoedelijke dader van de schietpartij op de kerstmarkt in Straatsburg. De verdachte is de 29-jarige, in Straatsburg geboren Cherif Chekatt.

De procureur-generaal van Parijs, die het woord voerde tijdens een persconferentie, bevestigde hiermee berichtgeving van Franse media eerder woensdag.

De vermoedelijke dader is een bekende van de Franse justitie en politie in de regio, voornamelijk vanwege vergrijpen als diefstal en geweldpleging. Hij is 27 keer veroordeeld en heeft in Frankrijk, en ook in Duitsland en Zwitserland, in de gevangenis gezeten.

Chekatt is opgenomen in de lijst van geradicaliseerde personen (‘Fiche S’), die door de politie in de gaten worden gehouden. Het motief voor de aanval is nog niet duidelijk, aldus de autoriteiten.

Vier kennissen vast

“Opnieuw is ons grondgebied getroffen door een daad van terrorisme”, sprak de procureur-generaal in zijn verklaring. Volgens de politie opende Chekatt rond 19.00 uur uur het vuur op de grote kerstmarkt in het centrum van Straatsburg. Hij zou ook een mes hebben gebruikt.

De dader vluchtte daarna weg met een taxi, die hij naar de wijk Neudorf liet rijden. Tegen de autoriteiten zei de taxichauffeur later dat de dader gewond was. Toen de dader uit de taxi stapte, heeft hij opnieuw geschoten op agenten.

Volgens de Parijse procureur-generaal wordt nu op meerdere plaatsen gezocht naar de verdachte. In de klopjacht zijn in de nacht van dinsdag op woensdag vier bekenden van Chekatt gearresteerd. Ze werden opgepakt in wijken die Chekatt vaker bezoekt. Ze zitten nog steeds vast.

Bij de aanval kwamen twee mensen om, een derde slachtoffer is hersendood. Twaalf mensen zijn gewond geraakt, van wie zes zeer ernstig.

Dinsdagavond opende de schutter het vuur op onder meer op de rue des Orfèvres, een grote straat in Straatburg en van de kerstmarkt:

Nasleep van schietpartij in Straatsburg